eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: A metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 24-én. MTI/EPA/Mikhail Palinchak

Metrójegyet árult, ma bombázásokról ad figyelmeztetést egy ukrán app

A háború kezdete óta Kijevben a metróállomások óvóhelyként funkcionálnak: a Kyiv Digital korábban jegyeket kínált a közlekedéshez, fejlesztői azonban úgy alakították át, hogy figyelmeztetést küldjön a bombázásokról és segít óvóhelyet is találni.

Kijev hárommillió lakosa más szemmel tekint a metróaluljáróra ma, mint ezelőtt egy hónappal: az állomások védelmet nyújtanak az embereknek, ha rakéták záporoznak az égből.

A biztonságos menedék megtalálásában segíti az ittenieket a Kyiv Digital, melyet fejlesztői egyetlen éjszaka alatt alakítottak át annak érdekében, hogy a kijevieknek hasznos segítséget nyújthassanak.

Patikát, benzinkutat találni is segít

"Az alkalmazás jelzi a légiriadókat, megmondja, hol találjuk a legközelebbi bunkereket, vagy egy működő gyógyszertárat, benzinkutat, illetve hogy a felhasználó hol tud segíteni az ukrán hadseregnek" – mondta el az alkalmazás fejlesztőcsapatának szóvivője a Euronewsnak.

Az ukrán főváros lakói mindezen túl az orosz hadsereg által elkövetett feltételezett

háborús bűncselekmények bizonyítékait is feltölthetik,

illetve véradóközpontokat is találhatnak a harcokban megsérültek megsegítésére az alkalmazás segítségével.

Másfél millió embernek ad információt

Az alkalmazást nagyjából másfél millióan használják Kijev polgármesterhelyettese, a digitális átalakulásért is felelő Petro Olenyics szerint.

"Manapság mindenki munkája rendkívül fontos:

  • a szerelőké, akik az internetet eljuttatják a menedékhelyekre,
  • a futároké, akik ételt szállítanak,
  • az önkénteseké, akik egész nap orvosi ellátmányt szállítanak, és
  • a katonáké, akik megvédenek minket.

Mindenki a helyén van és a legjobbat teszi. A fő feladatunk az, hogy tájékoztassuk a kijevieket, hogy a polgárok kényelmét és biztonságát szolgáló szolgáltatásokat kiigazítsuk, valamint hogy fenntartsuk a kommunikációt és a városi infrastruktúra működését. Hozzájárulunk a győzelemhez" – fogalmazott.

Residential district of Kyiv after it was hit by shelling early morning as Russia's invasion of Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine, March 18, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)
Kijeviek bombázás után 2022. március 18-án (Fotó: Makszim Maruszenko/NurPhoto/Getty Images)

Az alkalmazást készítő csapat szóvivője szerint az eddigi visszajelzések emlékezetesek és meghatók a változással kapcsolatosan, ezeknek köszönhetően tudják ugyanakkor azt is biztosítani, hogy

az alkalmazás naprakészen jelölje, hol van nyitva tartó élelmiszerüzlet, állatorvosi rendelő vagy patika.

A frissesség érdekében jelenleg megállás nélkül dolgozik az alkalmazást fejlesztő csapat is: úgy fogalmaznak, háborúban nincs hétvége.

Az internet szerepe hatalmas

A háborúban eddig az internetnek kulcsfontosságú szerep jutott: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is az internet segítségével juttatja el üzeneteit a nyugati országok és az egész világ felé, illetve az ország digitális átalakulásért felelős miniszterének Elon Muskhoz intézett twittje vezetett oda, hogy a SpaceX Starlink műholdas széles sávú termináljaiból küldtek jó néhányat az országba az internetkapcsolat fenntartására (bár ennek hasznossága eléggé megkérdőjelezhető). Az ukrán csapatok és Vitalij Klicsko kijevi polgármester biztonságos kommunikációs vonalát is az internet jelenti, és a főváros ingyenes wifihálózatát is kiterjesztették, hogy az óvóhelyeken bujkálók is kapcsolatot tudjanak tartani egymással és távoli ismerőseikkel, rokonaikkal.

A tervek szerint a Kyiv Digital alkalmazás békeidőben visszatér majd eredeti céljához.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×