eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy orosz támadásban súlyosan megrongálódott ortodox templom Malinban 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Volodimir Zelenszkij elhagyta az elnöki palotát, 180 külföldi zsoldos megöléséről beszél Moszkva

Oroszország vállalta a felelősséget a lengyel határhoz közeli bázis támadásért, az ukrán információk 35 halálos áldozatról szólnak. Ungvár megtelt menekültekkel, Mariupolba vasárnap se jutott be a humanitárius konvoj.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország felelősséget vállal a Lviv melletti katonai bázis elleni vasárnapi rakétatámadásért – írja brit lapinformációkra hivatkozva a Telex.

Mint korábban az Infostart is megírta, az ukrajnai háborúban eddig ez a legnyugatibb oroszok által támadott célpont, csupán pár tíz kilométerre van a lengyel határtól.

A Reuters Igor Konasenkovra, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írja, hogy a javorivi létesítményt külföldi nemzetektől szállított katonai felszerelések tárolására használták.

Egy szóvivő szerint

akár 180 külföldi zsoldost öltek meg és nagy mennyiségű fegyvert is megsemmisítettek. A hivatalos ukrán közlések egyelőre 35 halottról és 135 sérültről számoltak be.

A támadásra egy nappal azután került sor – emlékeztet a lap –, hogy Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, Moszkva legitim célpontnak tekinti az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányokat.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Oroszország folytatni fogja a külföldi zsoldosok elleni ukrajnai támadásokat.

Ungvár megtelt menekültekkel

A lengyel határ közvetlen közelében tehát már harci cselekmények történtek vasárnap, a magyar határhoz közel a menekültek nagy száma okoz nehézséget.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy Kárpátalja megyeszékhelye képtelen több menekültet elszállásolni és ellátni, ezért a környező kistérségek vezetőinek közreműködését kérte a Kárpátok hágóin túlról érkező menekültáradat befogadásában – írja az MTI.

Ungvár polgármestere üzenetében elmondta, hogy a város minden lehetséges segítséget megad a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek, de a 115 ezres városban a menekültek száma meghaladta a 30 ezret, közülük ötezer személyt teljes egészében az önkormányzat lát el.

Bohdan Andrijiv elmondása szerint a többiek szállodákban, hostelekben, bérelt lakásokban, ismerősöknél, rokonoknál laknak.

Ungvár lehetőségei kimerültek, ezért "kérem a kistérségek vezetőit, segítsenek a menekültek ideiglenes elszállásolásában, vagy abban, hogy eljussanak a határra, ha el akarják hagyni az országot" – mondta a városvezető, aláhúzva, hogy mind Szlovákia, mind pedig Magyarország befogadja a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat.

Ungvár polgármestere felszólította a lakosságot, hogy takarítsák ki a tömbházak pincéit és légiriadó esetén ott keressenek menedéket. Legutóbb március 12-én, szombat hajnalban budapesti idő szerint 4 óra 30 perckor szólaltak meg a légvédelmi szirénák Kárpátalja több településén, majd két óra elteltével lefújták a riadót.

A városban a helyzet nyugodt, kijárási tilalmat egyelőre nem rendeltek el, de ajánlott, hogy 22 óra után senki se tartózkodjék az utcán, a kereskedelmi és szolgáltató egységek nyitvatartási idejét is ennek megfelelően korlátozták. A közterületeket fegyveres járőrök felügyelik. A március elsején bevezetett teljes alkoholtilalom továbbra is érvényben van Kárpátalja összes településén.

Mariupolban szörnyű a helyzet, nem jutott be a humanitárius konvoj

"A megszállók cinikusan és szándékosan lakóépületeket, sűrűn lakott övezeteket támadnak, gyermekkórházakat és városi infrastruktúrákat rombolnak le. A mai napig (vasárnapig) 2187 mariupoli lakos halt meg az orosz támadásokban" – közölte Telegram-csatornáján a polgármesteri hivatal.

A hivatal közleménye szerint a 400 ezer lakosú város az utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel, nincs áram-, és vízszolgáltatás és fűtés, szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás.

Az elmúlt napokban több kísérlet is történt, hogy humanitárius segítséget juttassanak a városba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap jelentette be, hogy 100 tonna élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert szállító konvoj van útban Mariupol felé.

Irina Verascsuk miniszterelnök-helyettes az ukrán állami televíziónak adott interjúban közölte, hogy

a konvojnak vasárnap ismét nem sikerült bejutnia az ostromlott városba az orosz tüzérségi támadás miatt. A gépkocsioszlop (az oroszok által elfoglalt) Bergyanszknál áll,

hétfőn ismét megpróbál bejutni Mariupolba - mondta.

Verascsuk azt is elmondta, hogy több mint 140 ezer embert sikerült kimenekíteni a harci övezetekből.

Csernobilban helyreállt az áramszolgáltatás

Az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vasárnap a kijevi energiaügyi minisztériumra hivatkozva bejelentette, hogy a csernobili atomerőműben helyreállt az áramszolgáltatás.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter az Enerhoatom által közzétett közleményben jelentette be, hogy az Ukrenerho, szakemberei, atommérnökei és villanyszerelői erőfeszítéseinek köszönhetően állt helyre a bezárt atomerőmű áramellátása, és a fűtőelemek hűtőrendszere ismét rendben működik. A miniszter szerint nem volt külső segítségre szükség az áramszolgáltatás helyreállításához.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról.

Antony Blinkennel tárgyal az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap közölte, hogy tárgyalt amerikai partnerével, Antony Blinkennel, és megvitatták az Ukrajnának nyújtandó további segítséget.

"Mindketten egyetértettünk abban, hogy többet kell tenni az orosz agresszió leállításáért és Oroszország felelősségre vonásáért az elkövetett bűnök miatt" - írta Kuleba a Twitteren.

Volodimir Zelenszkijt vasárnap a háború kitörése óta első ízben látták a rezidenciáján kívül. Az elnök a közösségi médiában közzétett videofelvétel szerint sebesülteket látogatott meg egy kórházban.

Az elnök gyakorló egyenruhában érmeket adott át a katonáknak és szelfiket készített az ágyak mellett.

"Jobbulást nektek. Erőt kívánok nektek. Nagyszerű srácok vagytok" – mondta a felvétel szerint a betegeknek.

Az ukrán elnökről eddig csak a hivatalában vagy a rezidenciáján készült felvételeket tettek közzé. Az orosz média nem egyszer találgatta, hogy vajon a 44 éves államfő elhagyta-e az ukrán fővárost.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint a háború február 24-i kezdete óta legalább 596 polgári személy halt meg és legalább 1067 sebesült meg Ukrajnában. A genfi székhelyű szervezet szerint a legnagyobb civil károkat a robbanó fegyverekkel – így tüzérségi és rakétatűzzel – a sűrűn lakott területek ellen végrehajtott támadások okozták.

Az ukrán főügyész közleménye szerint öt rakéta találta el vasárnap a Donyeck megyei Avgyijivkában működő, a legnagyobb ukrajnai acélipari cég, a Metinvest tulajdonában lévő koksz- és vegyi üzemet. A közlemény szerint egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak vannak-e áldozatai, de az üzem több része megrongálódott, közötte egy vezeték is, így Avgyijivka város hőellátása megszakadt.

Nyitóképünkön egy orosz támadásban súlyosan megrongálódott ortodox templom Malinban 2022. március 12-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×