eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Ylenia lecsapott Németországra, legalább ketten meghaltak - kép, videó

Helyenként 140 km/h-s szél okoz gondot, nem tudják élni a rendes hétköznapjaikat az emberek északon. Lengyelországban több emberéletet követelt a szélvihar.

Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott Németországban az Ylenia nevű viharfront (a Magyarországon épp áthaladt Dudley hozzánk is megérkező hidegfrontja), amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére szerda éjjel.

Az Alsó-Szászország tartománybeli Uelzen járásban meghalt egy 34 éves férfi, mert kidőlő fa zuhant az autójára. Ugyancsak kidőlő fa alá került és meghalt egy 55 éves autós Szász-Anhalt tartományban, Mansfeld-Südharz járásban.

Számos kevésbé súlyos baleset is történt, a rendőrök és a tűzoltók sokhelyütt hajnaltól megszakítás nélkül dolgoztak, főleg fakidőlés, építési állványzatok összedőlése, leszakadt felsővezetékek miatt riasztják őket. Történtek sérüléssel vagy nagyobb kárral nem járó, de igen látványos esetek is. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Wuppertalban például a városi függővasút tartószerkezetére zuhant egy negyven méter magas fa, a fővárosban, Berlinben pedig tizenöt méteres, kidőlt antennaoszlop torlaszolta el a belváros körüli vasúti gyűrű (Ringbahn) egy szakaszát.

A vihar miatt súlyos fennakadások keletkeztek a közlekedésben és az áramszolgáltatásban. A Deutsche Bahn vasúttársaság a vihar miatt leállította a távolsági járatait a Dániával határos Schleswig-Holstein tartománytól a lengyel határon fekvő Brandenburg tartományig húzódó térségben. A regionális vasúti közlekedésben gyakori a késés és a járatkimaradás a vágányokra dőlt fák és leszakadt felsővezetékek miatt. A Lufthansa légitársaság húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből. A tengerparti területeken több helyen vihardagály keletkezett, Hamburgban víz alá került az északnémet nagyváros egyik leghíresebb látványossága, a halpiac.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt.

Több tartományban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el csütörtökre. Berlinben és Brandenburgban egy napra feloldották az iskola-látogatási kötelezettséget, a szülőkre bízták, hogy az aktuális út-, és időjárási viszonyok alapján eldöntsék, elküldik-e a gyerekeket iskolába.

A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) mindenkinek azt javasolja, hogy a lehető legkevesebb időt töltsön a szabadban, és ha föltétlen el kell mennie hazulról, tartson távolságot az épületektől, állványzatoktól, villanyvezetékektől, és kerülje a fákat, parkokat. A legnagyobb német autótulajdonosi érdekvédelmi szervezet, az ADAC autóklub felhívása szerint az autózást is érdemes mellőzni.

A DWD már szerdán figyelmeztetett, hogy gyors egymásutánban két viharfront éri el Németországot, és az orkánerejű szél életveszélyes lehet. Az Ylenia várhatóan csütörtök délutánig tombol, kitéphet fákat, felkaphat tárgyakat, megrongálhat tetőszerkezeteket, vezetékeket. Az Ylenia után, pénteken, a Zeynep nevű ciklon következik, amely szintén főleg az ország északi részén okozhat gondokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×