INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

vulkán

vulkánkitörés

tonga

A Japán Meteorológiai Ügynökség Himavari-8 nevű időjárási műholdja által készített, a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) által közreadott kép egy tenger alatti vulkán kitöréséről (j, középen) a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nukualofában.

Újra kitört "az a vulkán" Tongánál - videó

Infostart / MTI

A megszakadt kommunikáció és a sziget feletti hamufelhő továbbra is akadályozza a pusztítás mértékének megállapítását.

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán - jelentette hétfőn egy ausztrál földtani megfigyelőállomás.

A vasárnap esti kitörést a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található. Lund szerint komolyan aggódnak a távol eső szigetekért, amelyekkel még mindig nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

A tűzhányó kitörésének egyébként már legalább egy halálos áldozata van Tongán. A szökőár egy 50 éves brit nőt sodort magával. Két további ember Peru északi partvidékén vesztette életét a cunami következtében.

Annak ellenére, hogy hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a sziget feletti hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását. Az új-zélandi kormány mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ívóvizet küldhetnek a szigetre. Az internet-szolgáltatás helyreállítása azonban akár két hetet is igénybe vehet, tekintettel arra, hogy feltehetőleg elszakadt a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.

A nemzetközi mentési munkálatokat egyébként tovább bonyolítja, hogy Tonga mindeddig elkerülte a koronavírus-járványt. Szakértők szerint a harminc éve nem tapasztalt hevességű vulkánkitörés következtében jelenleg a legfőbb gondot a szigeten a levegő minősége és a tiszta ívóvíz jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés ezért vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár, António Guterres szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva hétfőn közölte, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun. Hozzátette: az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) most azon fáradozik, hogyan tudna humanitárius szállítmányt és segítőket küldeni Tongára.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára hétfőn a Twitteren jelezte: a WHO "készen áll a (tongai) kormány támogatására és a segítségnyújtásra".

Nyitókép: MTI/AP/Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018