INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

internet

távmunka

portugália

munkavédelem

Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.

Portugáliában külön törvényben védik a távmunkában dolgozókat

Infostart / Fóris György

Európa leginkább „távdolgozóbarát” törvényének minősítette a brit Financial Times azt a jogszabálycsomagot, amely heteken belül életbe léphet Portugáliában, otthonról internettel bedolgozók százezreinek teremtve védettséget a távmunka magánéletet terhelő esetleges túlhajtásai ellen.

A törvény, amelynek kidolgozásánál nagyban támaszkodtak a koronavírus-járvány miatt elrendelt bezártság és az ebből is kinőtt (gyakran kényszer-) távmunka gyakorlati tapasztalataira, azt célozza, hogy jogszabályi védelmet biztosítson a magánélet és a zavartalan családi együttélés megőrzéséhez, rendszeres otthondolgozás mellett is.

Az új törvényt azzal jellemezte Ana Mendes Godinho foglalkoztatási miniszter egy napokban Lisszabonban rendezett internetes konferencián, hogy „a távmunka felbecsülhetetlen vívmány lehet a munkavállalók életében, ha sikerül ellenőrzés alatt tartani potenciális hátrányait”. Ez utóbbi jegyében az új törvény

tiltani fogja például, hogy munkaadó a munkavállalót munkaidőn túl online vagy telefonon kereshesse.

A jogszabály szerint minden „távmunkaviszony” kialakulása a munkaadó és a munkavállaló kölcsönös egyetértésén és ezt rögzítő megállapodásán kell hogy alapuljon, amely rögzíti a távmunkában elvárható munkaórák számát, valamint a munkavégzés pontos helyszínét (ez ugyanis nem csak a távmunkavállaló lakása lehet).

A távmunka végzéséből adódó többletkiadást – az energiafogyasztástól a kommunikációs előfizetési díjtételeken át az otthoni internetes eszközök szükséges mértékű továbbfejlesztéséig, valamint karbantartásáig – a foglalkoztató köteles finanszírozni.

A magánélet védelme érdekében nem lesz szabad online „megfigyelés alatt” tartani a távmunkában dolgozót.

Azon szülő, akinek nyolcévesnél fiatalabb gyereke van, eztán alanyi jogon jogosult távmunkára, hacsak a munka jellege nem zárja ki a távolsági bedolgozást. Azokban a családokban, ahol az említett kiskorú gyermek mellett mindkét szülő megfelel a távmunka követelményeinek, a két szülő felváltva tarthat igényt az otthoni dolgozás lehetőségére.

Az új törvény egyúttal

tiltja a diszkriminációt a távmunkában dolgozók és a többi munkavállaló között az igényelhető szabadság, képzési lehetőségek és egészségügyi biztosítás tekintetében.

Mindezeket az előírásokat a tíz főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél nem lesz kötelező betartani.

A törvény voltaképpen egyfajta hattyúdala a napokban kényszerűen leköszönt szocialista kormánynak, amely a belpolitikai válság előtt terjesztette be elfogadásra a parlament elé, ahol a szélsőbaloldali párt támogatásával még éppen megszavazták.

Lisszabonban hangsúlyozzák, hogy a törvényalkotók célja a honi távmunkavállalók érdekeinek védelme mellett az is volt, hogy még vonzóbbá tegyék Portugáliát az úgynevezett „internetes nomádok” számára is.

Nyitókép: nensuria/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018