eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.
Nyitókép: nensuria/Getty Images

Portugáliában külön törvényben védik a távmunkában dolgozókat

Európa leginkább „távdolgozóbarát” törvényének minősítette a brit Financial Times azt a jogszabálycsomagot, amely heteken belül életbe léphet Portugáliában, otthonról internettel bedolgozók százezreinek teremtve védettséget a távmunka magánéletet terhelő esetleges túlhajtásai ellen.

A törvény, amelynek kidolgozásánál nagyban támaszkodtak a koronavírus-járvány miatt elrendelt bezártság és az ebből is kinőtt (gyakran kényszer-) távmunka gyakorlati tapasztalataira, azt célozza, hogy jogszabályi védelmet biztosítson a magánélet és a zavartalan családi együttélés megőrzéséhez, rendszeres otthondolgozás mellett is.

Az új törvényt azzal jellemezte Ana Mendes Godinho foglalkoztatási miniszter egy napokban Lisszabonban rendezett internetes konferencián, hogy „a távmunka felbecsülhetetlen vívmány lehet a munkavállalók életében, ha sikerül ellenőrzés alatt tartani potenciális hátrányait”. Ez utóbbi jegyében az új törvény

tiltani fogja például, hogy munkaadó a munkavállalót munkaidőn túl online vagy telefonon kereshesse.

A jogszabály szerint minden „távmunkaviszony” kialakulása a munkaadó és a munkavállaló kölcsönös egyetértésén és ezt rögzítő megállapodásán kell hogy alapuljon, amely rögzíti a távmunkában elvárható munkaórák számát, valamint a munkavégzés pontos helyszínét (ez ugyanis nem csak a távmunkavállaló lakása lehet).

A távmunka végzéséből adódó többletkiadást – az energiafogyasztástól a kommunikációs előfizetési díjtételeken át az otthoni internetes eszközök szükséges mértékű továbbfejlesztéséig, valamint karbantartásáig – a foglalkoztató köteles finanszírozni.

A magánélet védelme érdekében nem lesz szabad online „megfigyelés alatt” tartani a távmunkában dolgozót.

Azon szülő, akinek nyolcévesnél fiatalabb gyereke van, eztán alanyi jogon jogosult távmunkára, hacsak a munka jellege nem zárja ki a távolsági bedolgozást. Azokban a családokban, ahol az említett kiskorú gyermek mellett mindkét szülő megfelel a távmunka követelményeinek, a két szülő felváltva tarthat igényt az otthoni dolgozás lehetőségére.

Az új törvény egyúttal

tiltja a diszkriminációt a távmunkában dolgozók és a többi munkavállaló között az igényelhető szabadság, képzési lehetőségek és egészségügyi biztosítás tekintetében.

Mindezeket az előírásokat a tíz főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél nem lesz kötelező betartani.

A törvény voltaképpen egyfajta hattyúdala a napokban kényszerűen leköszönt szocialista kormánynak, amely a belpolitikai válság előtt terjesztette be elfogadásra a parlament elé, ahol a szélsőbaloldali párt támogatásával még éppen megszavazták.

Lisszabonban hangsúlyozzák, hogy a törvényalkotók célja a honi távmunkavállalók érdekeinek védelme mellett az is volt, hogy még vonzóbbá tegyék Portugáliát az úgynevezett „internetes nomádok” számára is.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×