eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
STOCKHOLM, SWEDEN - SEPTEMBER 15: Magdalena Andersson of the Social Democrats, who is predicted to be the new leader of the Social Democrats during a Party Leader Debate at Riksdagen on September 15, 2021 in Stockholm, Sweden. Stefan Lofven resigned suddenly in August this year after seven years of difficult politics governing fragile coalitions. He governed during the coronavirus pandemic with Swedens response coming under harsh scrutiny. He was ousted in June but recaptured his seat only to announce his shock resignation two months later. (Photo by Nils Petter Nilsson/Getty Images)
Nyitókép: Nils Petter Nilsson/Getty Images

A női vezetőkre voksol szinte egész Észak-Európa

Női miniszterelnöke lehet novembertől Svédországnak, amivel – ha bekövetkezik – Norvégia kivételével valamennyi észak-európai állam kormányát hölgy vezetheti majd.

Két héttel ezelőttig még Norvégia is ebbe a sorba tartozott volna, ám a szeptember közepén tartott választást nyolc év kormányzás után elvesztett Erna Solberg addigi miniszterelnök-asszony pártja, és így leköszönni kényszerült.

Cserébe csütörtöki stockholmi hírek szerint a lemondását már bejelentett szociáldemokrata Stevfen Lövfen svéd miniszterelnök helyére pártja nagy valószínűséggel az eddigi pénzügyminisztert, Magdalena Anderssont jelöli majd.

Az utóbbi a posztot akkor foglalhatja el, ha novemberben sikerül bebiztosítania a pártelnöki funkciót, amire azonban egybehangzó hírek szerint jelenleg neki van a legtöbb esélye.

Hogy azután mennyi ideig sikerül majd neki kormányfő is maradni – lévén már Lövfen is csak hajszálhíján tudta megtartani (igazából egy elvesztett parlamenti szavazás után visszaszerezni) miniszterelnöki posztját – már egy másik történet.

Mindenesetre, ha Margaret Andersson beülhet a kormányfői székbe, ez az adott pillanatban azt jelentheti, hogy attól kezdve

Dániában, Finnországban, Izlandon és Svédországban egyaránt baloldali pártállású hölgy vezetheti a kormányt.

(Dániában a szociáldemokrata Mette Frederiksen, Finnországban az ugyancsak szociáldemokrata Sanna Marin, Izlandon a baloldali-zöld mozgalomhoz tartozó Katrín Jakobsdóttir, és tehát Svédországban a megint csak szociáldemokrata Andersson.)

A női kiormányzást amúgy nem áll meg a skandináv határon, hanem a tendencia folytatóidk a szomszédos Baltikumban is: Észtországban például a kormányfő és az államfő egyaránt hölgy (Kaja Kallas és Kersti Kaljulaid, az előbbi a balközép reformpártot vezeti, az utóbbi pártfüggetlen), míg Litvániában a miniszterelnöki poszt van női kézben (2019 óta Ingrida Šimonytė révén).

Kicsit tovább nyugat és dél felé haladva Németországban egyelőre Angela Merkel kancellárt találjuk, aki ugyan a hétvégi választások óta már csak ügyvezető minőségben látja el a német kormány vezetését, de egyes vélemények szerint, a nem kizárhatóan elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt, ebben a minőségében akár hosszabb ideig is még a német kormány élén maradhat.

Még mindig az EU közvetlen szomszédságában, Szerbiában is hölgy irányítja a kormányt: Ana Brnabić a Szerb Progresszív Párt színeiben 2017 óta áll a kormány élén, bár ez az inkább elnöki rendszerű Szerb Köztársaság esetében kevesebb médiaszerepléssel jár.

Ugyancsak nő a miniszterelnök a valamivel keletebbre lévő – Romániával szomszédos – Moldáviában is (Natalia Gavrilița személyében).

A miniszterelnökök mellett akad több európai nő államfő is.

Így Szlovákiában a liberális Zuzana Čaputová, Görögországban a párton kívüli Ekateríni Szakellaropúlu (ő egyébként az első női államelnöke a hellén köztársaságnak). Európa keleti földrajzi pereméhez közeledve Grúziában találunk még női elnököt (Salome Zourabichvili). Rajtuk kívül ugyancsak államelnöki funkciót lát el a brit és a dán királynő is (II. Erzsébet és II. Margit).

A politikában befolyásos európai hölgyek sorát növeli ezen kívül még értelemszerűen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Laura Codruța Kövesi, a közelmúltban felállt EU-ügyészség első elnöke.

Végül, bár nem európai szervezet, de európai politikusként méltán említhető e felsorolásban a bolgár Kristalina Georgieva, aki jelenleg a Nemzetközi Valutaalap elnöke.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×