eur:
395.33
usd:
371.84
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/John Minchillo

Szijjártó Péter: Szerbia EU-s tagsága európai érdek

A Nyugat-Balkán európai integrációjának támogatása a magyar külpolitika egyik legfontosabb célkitűzése - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután New Yorkban megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal és Vjosa Osmani-Sadriu koszovói elnökkel.

Magyarország Szerbiát tartja a térség kulcsországának, amelynek európai uniós felvétele egyértelmű európai érdek, mivel a közösség megerősítése gyakorlatilag nem lehetséges Szerbia csatlakozása nélkül - mondta a miniszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében folytatott találkozóit követően.

Amennyiben az integrációs folyamat tovább akadozik, az Európai Unió elveszíti a hitelességét a Nyugat-Balkánon. És mivel a világpolitikában nem létezik vákuum, ezért ha az EU nem lép, más fogja átvenni a szerepét a régióban - mutatott rá.

Szijjártó Péter a katari külügyminiszterrel is egyeztetett, amelynek kapcsán elmondta, hogy az elmúlt években Magyarország sikeresen alakított ki kölcsönös tiszteleten alapuló, hasznos együttműködést az Öböl-térség országaival. Erre példaként hozta fel, hogy a katari labdarúgó-válogatott Debrecenben játssza felkészítő mérkőzéseit a 2022-es világbajnokságot megelőzően, s a vendégek teljesen elégedettek a körülményekkel.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel tartott találkozója után a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban elmérgesedett a viszony Fehéroroszország és az EU között. Márpedig szerinte elengedhetetlen lenne a párbeszéd csatornáinak, illetve az EU Keleti Partnerség programjának fenntartása.

Szijjártó Péter és máltai kollégája, Evarist Bartolo egyetértettek abban, hogy a déli irányból érkező, egyre erősödő migrációs nyomás fékezése érdekében rendkívül fontos az együttműködés az új líbiai kormánnyal, s az ország határvédelmi erőinek fejlesztése.

A miniszter tárgyalt az ENSZ-főtitkár helyetteseivel is. Kiemelte, hogy a nemzetközi erők afganisztáni kudarca nyomán fokozódik a terrorfenyegetettség. Ezen a téren pedig az ENSZ-nek vezető szerepet kellene vállalnia, amihez további pénzügyi forrásokra van szükség. Ezért Magyarország szorgalmazza, hogy az ENSZ terrorellenes műveleteinek finanszírozása kerüljön bele a világszervezet állandó költségvetésébe.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×