eur:
392.72
usd:
366.16
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter/Reuters

Hatalmas pusztítást végzett egy gleccserszakadás, sokan eltűntek

Vészhelyzet alakult ki vasárnap az észak-indiai Uttarakhand államban, sok lakost kitelepítenek otthonából az árvízveszély miatt, 100-150 ember eltűnt - közölték helyi tisztségviselők.

Az egyik himalájai gleccserről leszakadó jég megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik - közölte a helyi rendőrség.

A Reuters hírügynökség idézett egy szemtanút, aki elmondta: a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy képtelenség volt bárkit figyelmeztetni, ha az útjában volt. "Úgy éreztem, engem is el fog sodorni" - mondta a Raini faluban élő. Félő, hogy sokan meghaltak, akik az erőműben dolgoztak, vagy fát gyűjtöttek a környéken, állataikat legeltették - tette hozzá.

Az indiai hatóságok még Újdelhiből is küldtek egy helikopteres mentőcsapatot a helyszínre.

Helyi lakosok a közösségi médiára feltettek már néhány felvételt, amelyen látható a jég és a víz pusztítása.

Uttarakhand (2007. január 1-je előtt Uttaráncsal) államot 2000-ben alakították ki, előtte a terület Uttar Prades államhoz tartozott. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekord mennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×