eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Biskek, 2016. szeptember 16.Almazbek Atambajev kirgiz államfő (j) és örmény hivatali partnere, Szerzs Szargszján kezet fog a Független Államok Közössége (FÁK) csúcstalálkozója mentén tartott kétoldalú megbeszélésükön a kirgiz fővárosban, Biskekben 2016. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ostromok Kirgizisztánban, kiszabadították a börtönbüntetésre ítélt volt elnököt

Kormányzati épületeket ostromoltak meg tüntetők kedden hajnalban Kirgizisztán fővárosában, benyomultak a kabinet, valamint a parlament irodáiba.

Hívei kiszabadították a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet.

A hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító, több ezer demonstráló autókat gyújtott fel, majd közülük sok átmászott a parlament épületét övező kerítésen és behatolt az épületbe.

A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal próbálta megállítani őket, ám sikertelenül. Az egészségügyi tárca közlése szerint estére mintegy 130-ra emelkedett a kórházba szállított sérültek száma.

A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba, és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, a választások megismétlését követelik. Azt állítják, hogy a hatóságok a választási kampány során túlhatalmukat érvényesítették és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére.

Késő délutánra mintegy hatezerre duzzadt a Biskek belvárosában tüntetők száma. A tiltakozókhoz csatlakoztak a parlamentbe negyedik erőként bekerült Egységes Kirgizisztán (Butun Kirgizstan) párt hívei, illetve népszerű politikusok, énekesek, zenészek és színészek is.

A tiltakozók Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök lemondását követelték. "Az elnök tisztességes választásokat ígért. Nem tartotta meg a szavát" - hangoztatta Riskeldi Mombekov, az Ata Meken ellenzéki párt jelöltje.

A választáson győztes Egység (Birimdik) nevű szocialista párt elnöke Adilet Szultanalijev időközben Twitter-oldalán bejelentette: "A Birimdik kész részt venni a megismételt választásokon a Zsogorku Kenesbe (parlament), amennyiben meghirdetnek ilyet. A Birimdik ugyanerre szólítja fel azon pártokat is, amelyeknek sikerült a 7 százalékos parlamenti küszöböt átlépnie" - írta Szultanalijev.

A hivatalos eredmények szerint főleg Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a parlamentbe. Az újonnan alapított Birimdik párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan követ a szintén újonnan szervezett, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ.

A 3,5 millió kirgizisztáni választópolgár 56 százaléka járult az urnák elé.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×