eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Utasaival együtt túszul ejtett busz a nyugat-ukrajnai Luckban 2020. július 21-én. A buszt és utasait a fegyverekkel és robbanószerrel rendelkező, Makszim Krivosként azonosított 44 éves férfi kerítette hatalmába. Az Oroszországban született ukrán támadó azt követeli, hogy a vezető ukrán politikusok tegyenek közzé magukat terroristának nevező nyilatkozatokat a  közösségi portálokon lévő oldalaikon.
Nyitókép: MTI/EPA/Nikolaj Martinjuk

Tart a túszejtés Ukrajnában, már kézigránát is robbant

Túszul ejtette egy busz utasait kedden egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Luckban, a férfinél robbanószer is van, és több mint tíz órája nem engedi el a busz utasait, akik között várandós nő és gyerek is van.

A Voliny megyei rendőrségnek a Facebookon közzétett bejegyzése szerint körülbelül húszan lehetnek a buszon. Jurij Krosko, a Voliny megyei rendőrség vezetője a Cenzor.Net hírportál szerint kezdetben még arról számolt be, hogy a túszejtő személyazonossága ismeretlen, és követeléseket sem fogalmazott meg. Annyi bizonyos, hogy fegyver és robbanószer van nála, de ezekről sem közölt a rendőrségi vezető semmi konkrétabbat.

Krosko hozzátette, hogy a férfi a Twitteren közzétett bejegyzésében elégedetlenségét fejezte ki általában a rendszerrel szemben, nem pontosítva kifogásait és követeléseit sem. Jelenleg a rendőrség figyeli a közösségi portálokat, posztol-e a túszejtő újabb bejegyzést, és próbálnak tárgyalást kezdeményezni vele.

Későbbi hírek szerint a rendőrség már a bűntény első pillanataiban próbált kapcsolatba lépni az elkövetővel, aki nem sokkal később maga hívta fel telefonon a rendőrséget, és Makszim Plohojként (Rossz Makszim) néven mutatkozott be – közölte Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes. A hatóságok szerint Makszim Krivos a valódi neve, oroszországi születésű ukrán állampolgár. Annyit tudni róla, hogy a férfit kétszer is elítélték, összesen tíz évet töltött börtönben "egy sor súlyos bűncselekmény", köztük sikkasztás és rablás miatt. Rendőrségi nyilvántartás szerint a túszejtőt korábban elmezavarral kezelték.

A hatóságok megpróbáltak újra beszélni a túszejtővel, hogy mondja meg, mi a konkrét követelése, de már nem vette fel a telefont. Beszélt viszont a férfi az egyik idősebb női túsz fiával, akitől azt követelte, hogy hívjon a helyszínre még több újságírót, mert különben a különleges egységek megrohamozzák szerinte a buszt. Egy újságíró is kapcsolatba tudott lépni vele, neki is azt mondta, hívja a helyszínre még több kollégáját, és közölte, ha túszszabadítással próbálkoznak a hatóságok, akkor nemcsak a buszt robbantja fel, hanem a város más pontjain is pokolgépet hoz működésbe.

Ami az álnevét illeti, Facebook-bejegyzésében a belügyminiszter-helyettes azt írta, hogy létezik egy könyv, amelynek szerzője ugyancsak egy Makszim Plohoj nevű ember, s amelynek címe: Egy bűnöző filozófiája. Gerascsenko idéz is ebből a könyvből: "Tizenöt éven át próbáltak megjavítani, de nem javultam meg, ellenkezőleg, még inkább azzá váltam, ami eleve vagyok."

Közzétettek egy videót, amelyen az látszik, amint a túszejtő felszáll a buszra, két nagy táskával, amelyben vélhetően a fegyverek és a robbanószerek vannak.

Arszen Avakov belügyminiszter eközben Luckba repült. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon azt írta, hogy a túszejtő 9.25 órakor kerítette hatalmába a buszt, lövések is eldördültek, és a busz is megsérült. A biztonsági erők a helyszínen vannak, és mindent megtesznek azért, hogy áldozatok nélkül rendezzék a helyzetet. Az államfő személyesen felügyeli az eseményeket.

A megyei rendőrfőnök szavai szerint sérültekről egyelőre nem tudnak, csak a buszban keletkezett kár. Szemtanúk látták, hogy a jármű ablakai kitörtek, továbbá beszámoltak arról is, hogy délelőtt, helyi idő szerint tíz óra tájban egy gépkarabély sorozatlövéseinek hangja hallatszott a túszul ejtett busz környékéről.

Délután a rendőrök egy drónnal repültek a busz közelébe, de újabb gépfegyversorozat volt a válasz, sőt a merénylő egy kézigránátot is a felderítő eszköz után hajított.

Az ukrán hatóságok szerint a túszok állapota kezd válságosra fordulni, mivel lassan tíz órát töltenek a buszban a harminc fok feletti hőségben, élelem és inniveló nélkül. Avakov belügyminiszter közölte, órákon belül békésen megoldják a helyzetet, de közben az egyik túsz azt mondta telefonon helyi újságíróknak, hogy a túszejtő labilis idegállapotú, dührohamot kapott attól, hogy a médiában betegnek nevezték.

A rendfenntartók körbezárták a város központjában lévő tetthelyet, sőt később blokkolták a telekommunikációs hálózatokat is, nehogy a merénylő működésbe tudjon hozni másik pokolgépet, amelyet a fenyegetése szerint a város forgalmas részén helyezett el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×