INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

radioaktivitás

nemzetközi atomenergia-ügynökség

atomreaktor

Radioaktív felhő Észak-Európa fölött - megszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Radioaktív felhő Észak-Európa fölött - megszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Infostart / MTI

Észtorságban, Finnországban és Svédországban a múlt héten észlelték a részecskéket, a NAÜ azt is megmondta, mikor kerülhetnek ilyenek a levegőbe.

Valószínűleg atomreaktorból származnak azok a radioaktív részecskék, amelyeket Észak-Európa fölött észleltek, de egyelőre nem tudni, hogy honnan erednek - közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A tájékoztatás szerint a térségbeli országoknak mind vannak atomreaktoraik, beleértve Oroszországot is, amely azonban tagadta, hogy onnan származnának az észlelt izotópok.

A NAÜ beszámolója szerint

a térségben kissé megemelkedett, "nagyon alacsony mértékű" cézium és ruténium szintet mutattak ki, ami nem jelent veszélyt az emberi szervezetre és a környezetre.

Az ügynökség szerint ilyen radioaktív kibocsátás akkor keletkezhet, amikor működik a reaktor, illetve ha karbantartást végeznek rajta.

Észtorságban, Finnországban és Svédországban a múlt héten észlelték a részecskéket.

Aleksi Mattila, a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK) laboratóriumának vezetője azt mondta, hogy az atomreaktor normális üzemmenete során is keletkezhetnek ilyen részecskék. Hozzátette: ilyen részecskéket jellemzően évente egy vagy két alkalommal észlelnek, a jelenlegi eset sem tér el a szokványostól.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) Bécsben ugyancsak figyelemmel követte a részecskekibocsátást, és arra jutott, hogy több országban is keletkezhetett.

Sem a NAÜ-nek, sem a CTBTO-nak nincs joghatósága az ilyen esetek kivizsgálására a feltételezett helyszínen, mert a nukleáris biztonság a nemzetközi jog alapján nemzeti hatáskörbe tartozik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018