eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos embert ábrázoló falfestmény előtt egy járókelő Milánóban 2020. március 16-án, amikor a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére vesztegzár van érvényben egész Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Szomráky Béla: őrült felfordulás van Olaszországban

Olaszországban leállítja a nem létfontosságú termelési tevékenységet a kormány. Nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatal bezár. Az új típusú koronavírus-fertőzés miatti óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő jelentette be. Az intézkedések politikai következményeiről és társadalmi hatásairól az InfoRádió Szomráky Béla újságírót kérdezte.

Az újabb bejelentés elsősorban összevisszaságot jelent – véli Szomráky Béla Olaszország-szakértő, aki szerint emiatt egyes helyi újságok nem is spórolnak a jelzőkkel és meredeknek tűnő állításokkal, miszerint, ami Olaszországban történik, az egy „őrült bohózat”.

Mint ismert, azután, hogy Giuseppe Conte kormányfő szombat éjjel bejelentette, hogy mindent leállítanak, csaknem egy napot váratott magára a dekrétum, mert sorra jelentek meg a nagy vállatok tiltakozásai, amit végül mind figyelembe kellett venni. Így végül 80 olyan, eléggé fontosnak mondható, de nem létfontosságú ipari létesítménynek és üzemnek, valamint nagy kereskedőláncnak sikerült elérnie, hogy rájuk ez ne legyen érvényes. Ennek hírére viszont a szakszervezetek azonnal

kilátásba helyezték az országos sztrájkot is, mintha nem lenne elég bajuk az olaszoknak,

mert ezt a fajta különbségtételt nem szeretnék elviselni – tette hozzá az újságíró, aki megismételte: vagyis „őrült felfordulás van”. És tulajdonképpen senki sem tudja pontosan, a törvényi rendelet megjelenése után sem, hogy miről is van szó.

Emiatt pedig egyre több kritikát kap a kormányfő, baloldalról is. Ráadásul kitörtek azok az ellentétek is, amelyek amúgy is jellemzik Olaszország közjogi berendezkedését, vagyis hogy egyfajta kettős hatalom van, és a központi kormányon túl a tartományok külön-külön is fennhatóságot gyakorolnak.

Szomráky Béla egyetértett azzal, hogy az olaszok

nem vették „halálosan komolyan”, a szó igazi értelmében a koronavírus-járványt,

és bár most, amikor látják, hogy egy egész generáció „tizedelődik” meg, a többségük már megszeppent, de még mindig nem veszik annyira komolyan, mint kellene. Példaként említette, hogy az elmúlt este a milánói pályaudvaron tartóztattak föl több száz embert, akik

továbbra is délre akartak „szökni”.

Hasonlóképp ahhoz a körülbelül 120 ezer emberhez, akik az elmúlt hetekben tettek így, pedig ezzel rettenetes veszélybe sodorják a déli tartományokat is, amelyeknek a kórházi ellátottsága, egészségügyi apparátusa megközelítőleg sem olyan jelentős, mint az északi részeken, ami így sem bírja a rohamokat.

A beszélgetésben arról is szó esett, hogy az olasz GPD 13 százalékát adó idegenforgalom, amely több mint egymillió család, vagyis közel 8-10 millió ember megélhetését biztosítja, a realistább becslések szerint egy-másfél év múlva állhat csak talpra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×