eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Hét éve nem látott módon zsugorodik a brit ipari termelés

Annak ellenére, hogy Boris Johnson miniszterelnök újraválasztása véget vetett a brexit körüli bizonytalanságnak, a brit gazdaság egyelőre nem teljesít jobban. Az ipari termelés például aggasztó módon visszaesett – derül ki egy új tanulmányból.

A brit iparcégek beszerzési tevékenységét elemző intézet, a CIPS és az IHS Markit elemzőcég felmérése szerint hét éve nem látott ütemben esett a brit gyárak termelése. Az ok: visszaestek a megrendelések és a gyártók inkább készleteiket élték fel, amelyeket arra az eshetőségre készülve halmoztak fel, hogy az ország megállapodás nélkül kizuhanhat az Európai Unióból.

A tanulmány szerint a legrosszabb teljesítményt a befeketésigényes és a más vállalati ügyfelekkel rendelkező cégek produkálták. A januári, úgynevezett beszerzésimenedzser-index több, mint egy pontot esett az előző hónaphoz képest és 47,5-on állt. Ez azért is figyelemre méltó, mert az 50 alatti indexek az adott szektor visszaesésére utalnak és az index már 8 hónapja az említett szint alatt mozog.

„Ettől bekapcsol a vészcsengő” – jellemezte a helyzetet Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója. „A gyártási szintek 2012 júliusa óta a legmeredekebb módon esnek, és semmi sem utal az azonnali talpraállásra” – mondta.

A visszaesés hátterében nem szimplán a brexit áll:

a cégmenedzserek elmondták, hogy az új megrendelések a gazdsági kilátások, a globális kereskedelem és a politikai helyzet miatt estek vissza. A brit cikkekre történő új exportmegrendelések két hónapja esnek például.

A brexit hatása pedig az, hogy bár a választások eredménye kiszámíthatóbb jövőképet ad, a gyártóknak még sok időbe telik majd, hogy ledolgozzák tavalyi veszteségeiket – amikor nem tudták, hogy milyen feltételek mellett távozik és hogy egyáltalán távozik-e az unióból Nagy-Britannia.

Mindez azzal jár, hogy a brit gyártók

kilencedik hónapja csökkentik dolgozói létszámukat.

Az elbocsájtásokat főleg a fogyasztási cikkeket, de befektetési termékeket is kínáló vállalatok szenvedik el, függetlenül attól, hogy hány embert alkalmaznak.

A rosszul hangzó statisztika ellenére a brit cégek mégis bizakodók: 43 százalékuk szerint egy év múlva már magasabb lesz a termelésük, mint most, miközben csak minden tizedik cégnél hiszik azt, hogy még rosszabb lesz a helyzet.

Nemcsak a briteknél, de az euroövezetben is hasonló a hangulat. A britnek megfelelő európai beszerzési index ugyancsak esik, már 11 hónapja.

A Brit Kereskedelmi Kamara szerint a teljes brit gazdaság stagnálással zárta az óévet – a beszerzési indexhez hasonlóan itt is a hosszútávú bizonytalanság, a növekvő költségek és a globális gazdasági növekedési ütemének lassulása voltak a tényezők.

Bár a Johnson-kormány tiszta vizet öntött a pohárba azzal, hogy a hónap végéig mindenképp levezényli a brexitet, a következő nagy kérdés, ami bizonytalanságot okoz a brit cégek körében: sikerül-e az év végére lezárni a tárgyalásokat az Európai Unióval a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról? Brüsszelben kételkednek abban, hogy ez lehetséges.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×