eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Szerda délben határoznak von der Leyen bizottságának sorsáról

Szerdán délben szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottságról. Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország elmúlt 10 évben elért legnagyobb diplomáciai sikerének nevezte a magyar biztos portfólióját.

Miután múlt hétfőn Brüsszelben a magyar biztos is megkapta a szakbizottsági támogatást, szinte teljessé vált az új Európai Bizottság összetétele.

Az EP elnöke a napokban hangsúlyozta, nem várnak brit biztosjelöltre, annak ellenére sem, hogy Ursula von der Leyen korábban azt mondta, brit biztost is szeretne a csapatába. David Sassoli szerint ezt a kérdést tisztázták, és csupán 27 fős lesz a leendő bizottság.

„A következő öt évben a bevándorlásra és a menekültkérdésre adandó hosszú távú választól kezdve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben megszerzett vezető szerepünk megőrzéséig számos feladatunk lesz – ismertette az EP elnöke – Olyan Európai Bizottságra van tehát szükség, amely képes lépni az európaiaknak fontos ügyekben. A parlament, amely közvetlen kapcsolatban áll az európai polgárokkal, ezentúl is vizsgálja a Bizottság munkáját és biztosítja, hogy a testület teljesítse vállalásait".

Hétfőn végül hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Ezzel

minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Parlament szerdán szavazzon az új testület végleges összetételéről.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság leendő magyar biztosát egyébként múlt héten hallgatta meg a magyar Országgyűlés európai ügyekért felelős bizottsága. "Mindvégig egyetlen célom volt a munkámban: hogy hozzátegyek Európához, hogy erősítsem az európai együttműködést. Minden erőfeszítésemmel ezen voltam, és ezen is leszek" – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió műsorában a biztonság szempontjából legfontosabb feladatnak tartja a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős portfoliót.

"Szerintem az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy így döntöttek – és hogy ezt kiharcoltuk magunknak" – magyarázta a kormányfő, hozzátéve: szerinte Magyarország kapja meg a következő 5 év legfontosabb európai portfólióját.

A biztosi testületről szóló parlamenti szavazás szerdán délben lesz azután, hogy Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök bemutatja a Bizottság tagjait és programját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×