INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

várhelyi olivér

európai bizottság

orbán viktor

ursula von der leyen

Szerda délben határoznak von der Leyen bizottságának sorsáról

Szerda délben határoznak von der Leyen bizottságának sorsáról

Szerdán délben szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottságról. Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország elmúlt 10 évben elért legnagyobb diplomáciai sikerének nevezte a magyar biztos portfólióját.

Miután múlt hétfőn Brüsszelben a magyar biztos is megkapta a szakbizottsági támogatást, szinte teljessé vált az új Európai Bizottság összetétele.

Az EP elnöke a napokban hangsúlyozta, nem várnak brit biztosjelöltre, annak ellenére sem, hogy Ursula von der Leyen korábban azt mondta, brit biztost is szeretne a csapatába. David Sassoli szerint ezt a kérdést tisztázták, és csupán 27 fős lesz a leendő bizottság.

„A következő öt évben a bevándorlásra és a menekültkérdésre adandó hosszú távú választól kezdve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben megszerzett vezető szerepünk megőrzéséig számos feladatunk lesz – ismertette az EP elnöke – Olyan Európai Bizottságra van tehát szükség, amely képes lépni az európaiaknak fontos ügyekben. A parlament, amely közvetlen kapcsolatban áll az európai polgárokkal, ezentúl is vizsgálja a Bizottság munkáját és biztosítja, hogy a testület teljesítse vállalásait".

Hétfőn végül hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Ezzel

minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Parlament szerdán szavazzon az új testület végleges összetételéről.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság leendő magyar biztosát egyébként múlt héten hallgatta meg a magyar Országgyűlés európai ügyekért felelős bizottsága. "Mindvégig egyetlen célom volt a munkámban: hogy hozzátegyek Európához, hogy erősítsem az európai együttműködést. Minden erőfeszítésemmel ezen voltam, és ezen is leszek" – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió műsorában a biztonság szempontjából legfontosabb feladatnak tartja a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős portfoliót.

"Szerintem az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy így döntöttek – és hogy ezt kiharcoltuk magunknak" – magyarázta a kormányfő, hozzátéve: szerinte Magyarország kapja meg a következő 5 év legfontosabb európai portfólióját.

A biztosi testületről szóló parlamenti szavazás szerdán délben lesz azután, hogy Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök bemutatja a Bizottság tagjait és programját.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Szerda délben határoznak von der Leyen bizottságának sorsáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018