eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértők: Lengyelország sokkal meghatározóbb akar lenni Európában

Elemzők nem számítanak arra, hogy a vasárnapi lengyel választás után megváltozna az eddig is kormányzó Jog és Igazságosság külpolitikája. Egy keddi kerekasztal-beszélgetésen viszont abban egyetértettek, Varsó regionális szinten továbblépne a V4-es együttműködésen.

Rekordrészvétel mellett zajlott a múlt vasárnapi lengyel parlamenti választás, ami az eddig is kormányzó Jog és Igazságosság nagy arányú győzelmével zárult. Két év alatt egyébként négy választás volt, illetve lesz Lengyelországban. A sor 2018 tavaszán indult, és jövő tavasszal az elnökválasztással zárul.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint a Felczak Alapítvány közös rendezvényén Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont EU–V4 irodavezetője azt mondta: Nagy-Britannia uniós kilépésével a lengyel lesz az ötödik legnagyobb gazdaság az EU-ban.

"Lengyelország szeretné jelezni Európa számára, hogy itt van, megérkezett, nem egy új tagállam, hanem tapasztalt, és szeretne aktívan beleszólni az európai politika alakításába,

elsősorban Közép-Európán keresztül; kérdés, a Közép-Európa-vízió mennyire tud együttélni a V4-ek víziójával a lengyel-magyar kapcsolatokban" - mondta Dobrowicki Péter.

Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa nem számít arra, hogy megváltozna a kormányzó PiS külpolitikája.

"A legfontosabb a biztonság, a második a növekedés elérése, a harmadik pedig a nemzetközi kapcsolatokban elért ismertség növelése"

- fogalmazott.

Varsó a biztonság szavatolását alapvetően az Egyesült Államokban látja, bár az Antall József Tudásközpont irodavezetője óvatosságra intett ezen a téren, ugyanis Donald Trump elnök kampányszlogenje az "Amerika az első", ezért a lengyelekre nem feltétlenül hárulhat kiemelt figyelem a tengerentúlról. Itt kapcsolódik a V4-ek eltérő viszonya Oroszországhoz. Míg a lengyelek biztonság-, addig a magyarok gazdaságpolitikai kérdésnek tekintik a Moszkvával való kapcsolatot.

Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője arról beszélt, hogy az érdekérvényesítés kiterjesztése miatt a lengyelek keltették életre a három tenger kezdeményezést.

"A németek komolyan elkezdtek érdeklődni a három tenger kezdeményezés iránt is, valószínűleg rájöttek, hogy nekik sem jó ez a kelet-nyugat széttagoltság az EU-ban.

A másik érdekük pedig az lehet, hogy ha az USA elkezd komolyan érdeklődni a projekt iránt, akkor arra a németeknek is reagálniuk kell" - mutatott rá Ackermann Sándor.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a V4-ek közös ügyei lehet a keleti partnerség, valamint a nyugat-balkáni uniós bővítés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×