eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó Mette Frederiksen új dán miniszterelnök (b) és Angela Merkel német kancellár a berlini kancellári hivatal előtt tartott fogadási ünnepségen 2019. július 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Egészségi állapotáról is beszélt Merkel

Nem egyszerű a német kormánykoalícióban kialakult helyzet Ursula von der Leyen jelölése miatt az Európai Bizottság élére - ismerte el Angela Merkel német kancellár, miután megbeszélést folytatott Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel.

A konzervatív kancellár a jelölés és von der Leyen bírálóit arra kérte, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és egyetértett a szociáldemokraták vezetésével abban, hogy

racionálisan kell hozzáállni a kereszténydemokrata védelmi miniszter jelöléséhez, akkor is, ha nem egyformán gondolkodnak róla.

"Ami szerdán Brüsszelben történt, abból nem mindent sorolnék ebbe a kategóriába" - fogalmazott a kancellár, aki kiemelte, hogy több mint öt évtized után adatik meg Németországnak ismét, hogy az Európai Bizottság elnökét adhassa.

"Azon dolgozunk, hogy von der Leyen asszonyt megválasszák. És, hogy emiatt a koalícióban milyen helyzet alakult ki, az nem egyszerű" - fogalmazott a kancellár.

A szociáldemokratát elutasítják von der Leyent. A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a német szociáldemokraták EP-küldöttségének vezetője szerdán egy papírból számos dolgot olvasott fel, mielőtt a képviselőcsoport találkozott von der Leyennel, és a lap tetején az állt: miért alkalmatlan jelölt Ursula von der Leyen.

Mette Frederiksen a Merkellel közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő szociáldemokrataként támogatja von der Leyen megválasztását, és mindent egybevetve elégedett a jelölésekkel, miután a dán, liberális Margrethe Vestager szintén szerepet kap majd az Európai Bizottság vezetőségében.

A német és a nemzetközi sajtó a német kancellár egészségének is nagy figyelmet szentelt, miután az elmúlt hetekben a kancellárt háromszor is feltartóztathatatlannak tűnő remegés fogta el nagy nyilvánosság előtt. A hagyományoktól eltérően Merkel és Frederiksen Berlinben ülve vett részt a dán kormányfő fogadására rendezett katonai tiszteletadás egy részén.

"Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre" - jegyezte meg a kancellár az állapotát firtató kérdésre a sajtótájékoztatón.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×