eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Strasbourg, 2018. április 17.Az ülésterem az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 17-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Újdonság is lesz az idei EP-választáson

Várhatóan május 26-án lesz az európai parlamenti választás Magyarországon. Az időpontot azonban hivatalosan a magyar köztársasági elnök tűzi ki, leghamarabb öt hét múlva, azaz február 25-én.

Az Európai Parlament nyolcadik ciklusa április 18-án ér véget. Május 23. és 26. között a 27 uniós tagállam polgárai közvetlen szavazással 705 képviselőt választanak az új parlamentbe. Mivel Magyarországon általában vasárnap szoktak lenni az országos, de még az időközi választások is, ezért nálunk ez a nap május 26-án lesz. Ezt azonban egyelőre feltételes módban lehet csak mondani, ugyanis az időpontot a köztársasági elnök tűzi ki leghamarabb a választás előtt 90 nappal. Magyarul, Áder János legkorábban február 25-én tudja ezt megtenni.

A választási kampány hivatalosan április 6-án kezdődik.

Az európai parlamenti választásokon való részvételre felhívó kampány viszont már elkezdődött, és most az önkéntesekre épít. Az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szerint bárki részese lehet a mozgósításnak, például saját rövid videófilmje, EP-s linkje megosztásával. A 27-ek területén eddig 100 ezren, idehaza több mint kétezren regisztráltak a kampány honlapján, és aktivistaként nagyjából 250-en vesznek részt a munkában. Köztük van Hűvös Anka is.

„A kampánynak az a lényege, hogy minél többen tudjanak arról, hogy májusban európai parlamenti választások lesznek”

– fogalmazott az aktivista, kiemelve: ez nem politikai kampány, nem képviselnek semmilyen politikai párton. Önkéntesnek a szavaznifogok.eu oldalon jelentkezhetnek az érdeklődők – tette hozzá.

Listaállításhoz 20 ezer érvényes támogató aláírás kell. Ezeket a választási kampányban lehet gyűjteni, a listát pedig április 19-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Újdonság lesz idén, hogy lehetőséget adtak az Európai Unión kívül élők szavazásra is. Magyarország élt ezzel, így májusban akár a Braziliában, Ausztráliában vagy Szerbiában élők is szavazhatnak.

Egy párt mandátumhoz csak akkor juthat, ha a listájára leadott szavazatok száma meghaladja az összes voks legalább 5 százalékát. Az EP-választásnál nincs magasabb küszöb, tehát közös pártlistáknak is ezt kell teljesíteni.

Bár Strassbourgba és Brüsszelbe 21 magyarországi képviselő kerülhet, az állampolgárok nem közvetlenül, hanem csak közvetetten szavazhatnak rájuk, ugyanis az EP választáson csak pártlisták vannak. És nemhiába mondtam itthoni politikusokat. A környező országokból, tehát az uniós tagállam Szlovákiából és Romániából is bekerültek ottélő magyarok az európai törvényhozásba a jelenlegi ciklusban is.

Az előzetes eredmények leghamarabb május 26-án este 11 órakor hozhatóak nyilvánosságra, ugyanis Olaszországban addig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Az új Európai Parlament júliusban alakul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×