eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Romba dőlt ház az indonéziai Caritában 2018. december 23-án, miután az előző este szökőár pusztított a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban. A természeti katasztrófa következtében legalább 162 ember életét vesztette, 30 eltűnt és több mint 700 megsérült.
Nyitókép: Fauzy Chaniago

Nem adták ki a cunamiriadót a tragédia előtt

Kétszáznyolcvanegyre emelkedett hétfőn az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, a sérültek száma meghaladja az ezret, és legalább ötvenhét embert tartanak nyilván eltűntként - közölte Sutopo Purwo Nugroho, a szigetország katasztrófavédelmének szóvivője.

Nugroho egyúttal figyelmeztetett: az áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni.

A cunami szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Nugroho korábban azt közölte, hogy a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) nevű vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott - jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

Szakértők közölték: vélhetően azért nem adtak ki cunamiriasztást a hatóságok, mivel nem földmozgás váltotta ki a szökőárt, hanem vulkánkitörés, aminek az ereje elnyomhatta a földcsuszamlás "zaját".

Joko Widodo, az ország államfő

elismerte, a hatóságoknak nem volt lehetőségük arra, hogy időben figyelmeztessenek a szökőárra.

Mint mondta a szakértők között sincs egyetértés abban, hogy pontosan mi okozta a természeti katasztrófát, ezért tartózkodni kell attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjanak le a történtekből. Hozzátette, a különböző, a vészfigyelmeztetések kiadásért felelős hatóságok azt az utasítást kapták, hogy a szökőárra figyelmeztető nemzeti rendszert felülvizsgálják, a meghibásodott elemeit pedig lecseréljék. Ez már a jövő év elején megtörténik majd.

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. "Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra" - mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×