INFORÁDIÓ 
2019. február 24. vasárnap
Mátyás

portugália

parlament

nemváltoztatás

törvény

Lisszabon, 2018. június 12. A hagyományos, Szent Antal napi házasságkötési szertartás résztvevői a lisszaboni székesegyház bejáratában 2018. június 12-én. A tömeges esküvőt, amelyen 16 pár mondta ki a boldogító igent, Páduai Szent Antal portugál származású ferences rendi teológus, a szegények és a menyasszonyok védőszentjének tiszteletére tartották. (MTI/EPA/José Sena Goulao)

Szabad a nemváltoztatás Portugáliában

Infostart / MTI

Elfogadta a parlament a törvényt, így a portugálok akár már 16 éves koruktól megváltoztathatják az állami nyilvántartásban feltüntetett nemüket.

A jogszabály előírja, hogy aki 18 évesnél fiatalabb korában szeretne élni ezzel a lehetőséggel, pszichológiai jelentést is be kell mutatnia. Ezt az előírást Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kérésére emelték be a jogszabályba:

az államfő megvétózta a törvényjavaslat első változatát, és felszólította a képviselőket, hogy fontolják meg az orvosi jelentés szükségességét 18 éves kor előtt.

A törvénytervezetet a kormányzó Szocialista Párt, a Baloldali Blokk nevű baloldali, az Emberek-Állatok-Természet nevű zöld párt, és a Portugál Kommunista Párt támogatta. Ellene szavazott a konzervatív, jobbközép Szociáldemokrata Párt, elsősorban azt kérve, hogy ne csak a 18 éves kor alatti kérelmezők, hanem mindegyikük esetében legyen kötelező a beszámíthatóságot vizsgáló pszichológiai jelentés bemutatása.

Az elnök így várhatóan már nem vétózza meg a törvénytervezetet, amely nyolc napon belül hatályba is lép.

Képviselői közlés szerint Dánia, Málta, Svédország, Írország és Norvégia után Portugália a hatodik európai ország, amely lehetővé teszi, hogy a transzneműek szabadon döntsék el, melyik nemhez tartozónak vallják magukat.

Nyitókép: MTI/EPA/José Sena Goulao
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018