eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Hiába a milliárdok, félresiklott az egészségügyi program

Afrikában továbbra is jelentős problémát okoz a malária, a betegség felszámolását célzó ENSZ-program pedig félresiklott - állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO úgy látja, hogy bár a világ milliárdokat fordít a malária elleni küzdelemre, sok emberhez nem jutnak el a gyógyszerek és a szúnyoghálók, melyek a kór terjedését hivatottak feltartóztatni. A malária ellen nem létezik védőoltás.

A WHO eredeti célja az volt, hogy 2015 végére nulla közelébe szorítsa le az új maláriás megbetegedések számát, ami egyáltalán nem sikerült. 2015-ben 212 millióan kapták el a betegséget, amely 429 ezer emberrel végzett abban az évben. Ráadásul a szűrőn valószínűleg csak az esetek töredéke akad fenn; a megbetegedések túlnyomó többségét sosem regisztrálják.

A legtöbben Afrikában kapják el a maláriát. A halálos áldozatok körülbelül hetven százaléka pedig öt év alatti kisgyerek. Bár mostanra a korábbinál lényegesen többen férhetnek hozzá a gyógyszerekhez, Afrikában az érintett területeken élők negyven százaléka még mindig rovarirtó és szúnyogháló nélkül alszik vagy nem irtatja ki otthonában a rovarokat, ami a szúnyogok hordozta betegség elleni fellépés leghatékonyabb módja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×