eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Semmi nem indokolja az adóparadicsomok létét

Nincs gazdasági értelme az adóparadicsomoknak - mondták vezető közgazdászok a témáról rendezett eheti konferencia előtt. A szakemberek arra sürgetik a politikusokat, hogy vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy az eltitkolt jövedelmeket külföldön lehet elrejteni.

Több, mint 300 közgazdász, köztünk korunk egyik sztár-közgazdásza, Thomas Piketty írta alá azt a levelet, amelyben arra hívják fel a politikai vezetők figyelmét, hogy nincs gazdasági értelme az adóparadicsomok fenntartásának.

Az aláírók arra sürgetik a világ vezetőit, hogy vessenek véget a titoktartásnak és az adóelkerülésre lehetőséget adó gyakorlatnak.

A héten csútalálkozót tartanak a kérdésről Londonban, amit egy évvel ezelőtt kezdtek el szervezni, tehát jóval a Panama-papírok néven elhíresült botrány előtt.

A Panama-papírok - melyeket ismeretlenek szivárogtattak ki –, több politikai, üzleti és vezető valamint közéleti személyiségnek az adóparadicsomokban elrejtett jövedelmeiről rántják le a leplet.

Nagy-Britannia azért játszik kulcsszerepet az ügyben, mert több ilyen adóparadicsom a brit korona alá tartozó tengerentúli területeken található – ezek kormányait eddig nem tudták rábírni arra, hogy szüntessék be az offshore adóelkerülési lehetőségeket.

Ezekkel a kormányokkal jelenleg is tárgyalások folynak arról, hogy automatikusan szolgáltassanak információt a náluk bejegyzett cégek tulajdonosi köréről. Eddig csak annyiba egyeztek bele, hogy a brit hatóságoknak – kérés esetén – betekintést nyújtsanak a tulajdoni dokumentumokba.

Ezzel szemben az automatikus adatszolgáltatás több információt szolgáltatna például a vagyon rejtegesérére használt fedőcégek szerkezetéről.

A Kajmán-szigetek és mások annyira ellenzik az ötletet, hogy az sem világos, résztv vesznek-e az angiai csúcstalálkozón – írta a Guardian című lap.

Thomas Piketty, a Tőke a 21. Században című bestseller írója mellett a közgazdasági Nobel-díjat kapott Angus Deaton és a szintén elismert Jeffrey Sachs egyik munkatársa, Nora Lustig is aláírta a levelet.

Pikettyt tartják egyébként a globális szinten bevezendő és igazságosabb adózásról szóló téma egyik vezető szakértőjének.

Brit egyetemekről – köztük Oxfordból és a Londoni Közgazdasági Egyetemről – 47-en vannak az aláírók között.

A Panama-botrány kirobbanása után David Cameron brit miniszterelnöknek is védekeznie kellett, mivel kiderült, hogy édesapja is egy adóparadicsomban tartotta a családi vagyon egy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×