eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szíriai helyzet - Meglepő fordulat

Meglepő fordulat a szíriai helyzetben - a damaszkuszi kormány üdvözölte Moszkva felhívását, hogy a légitámadások elkerülésére adja át vegyi fegyvereit "a nemzetközi közösségnek". Az orosz diplomácia az amerikai külügyminiszter egyik megjegyzésére reagálva állt elő a javaslattal.

Nem teljesen gondolta komolyan - mondják kommentátorok John Kerry amerikai külügyminiszter ama megjegyzéséről, hogy Szíriának egy héten belül át kellene adnia vegyi fegyvereit a nemzetközi közösségnek - és ebben az esetben elkerülhetné a támadást.

Barack Obama elnök Washingtonban gőzerővel kampányol azért, hogy a Kongresszus is támogassa az Asszad-rendszer ellen tervezett légicsapásokat.

Az orosz diplomácia azonban a Kerry-megjegyzést kihasználva felvetette: Szíria egyezzen bele, hogy átadja vegyi fegyvereit a nemzetközi közösségnek és ezzel elkerülheti a tervezett amerikai és talán francia közreműködéssel indítandó légiháborút.

"Felhívjuk Szíriát, hogy abba is egyezzen bele, hogy idővel megsemmisítsék vegyi fegyvereit" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Oroszország a konfliktus során eddig Szíria legszorosabb szövetségese volt, nemcsak fegyverekkel látta el az Asszad-rezsimet, de a Biztonsági Tanácsban megakadályozta, hogy keményebben fellépjenek a szíriai kormánnyal szemben.

A damaszkuszi vezetés üdvözölte az orosz javaslatot, így Washingtonban a külügyminisztérium ezek után azt mondta, hogy "alaposan megvizsgálják az elképzelést, bár szkeptikusak maradnak abban, hogy Szíria együttműködik-e".

Moszkva már korábban is a mostanihoz hasonlóan "az utolsó pillanatban" állt elő a nyugati támadást megakadályozó javaslattal. 1994. februárjában, a több, mint 60 halottat követelő, sokkoló szarajevói piactéri támadás után érte el, hogy a NATO ne kezdje bombázni a boszniai szerbek állásait.

Az akkori - orosz közvetítéssel elfogadott - javaslatnak eleget téve a szerbek visszavonták nehézfegyverzetüket Szarajevó közeléből, de nem adták fel azokat. Egy néhány hónappal későbbi piactéri támadás után viszont már nem tudták elkerülni a NATO-bombázásokat.

Moszkva Szíriával kapcsolatos javaslatára reagálva amerikai illetékesek azt mondták: Asszad elnök az elmúlt két évben nem ismerte el, hogy vegyi fegyverei vannak és nem volt hajlandó azokat nemzetközi ellenőrzés alá helyezni.

Ha most hajlandó lenne az együttműködésre, akkor a Vegyi Fegyverekről rendelkező nemzetközi szerződést is el kell fogadnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×