eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ezt találta a vatikáni pénzügyi felügyelet

Kiadta első jelentését szerdán a vatikáni pénzügyi felügyeleti szerv, amelyet a Szentszék a pénzügyek átláthatóságának növelése érdekében hozott létre.

A 2012-es évben hatszor értesítették a felügyeletet gyanús belső tranzakciókról, amelyek közül végül két esetben indítottak nyomozást, míg 2011-ben mindössze egy átutalásra hívták fel a szervezet figyelmét. A javuló tendencia René Brülhart, a vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság igazgatója szerint "egyértelműen jelzi, hogy a rendszer működni kezdett".

A hatóságot a felügyelete alatt álló szervek kötelesek értesíteni, ha "tudomást szereznek róla, gyanítják, vagy ésszerű okuk van feltételezni", hogy illegális pénzmozgás történt - magyarázta Brülhart.

Ugyanakkor a tízoldalas jelentés nem említi, hogy történt volna bármiféle felügyeleti művelet - vizsgálat, kockázatelemzés, szabályozás - ebben az évben, holott nemzetközi szakértők szerint ez elkerülhetetlen a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen folytatott küzdelem sikeréhez.

A Vatikán 2010-ben hozta létre a Pénzügyi Információs Hatóságot, hogy eloszlassa a pénzügyi berkekben róla kialakult negatív képet. A Vatikán bankját, a Vallási Műveletek Intézetét (IOR) a múltban gyakran bírálták átláthatatlansága miatt. A legnagyobb botrányt egy 1982-es ügy kavarta, amelyben a P2 szabadkőműves páholy, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), valamint a maffia is szerepet játszott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×