INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tokiói helyzetkép fukusima árnyékában - magyar szemmel

Infostart / InfoRádió
Megszokták a japánok a földrengéseket, és nem látszik rajtuk, hogy tartanának a fukusimai atomerőmű-baleset következményeitől - mondta az InfoRádiónak egy Tokióban élő magyar programozó. Nyerges Norbert arról is beszámolt, hogy mára teljes helyreállt a lakosság élelmiszerellátása, sőt, például több tejterméket lehet kapni, mint a katasztrófa előtt bármikor.

Majdnem minden nap lehet érezni kisebb földrengéseket Tokióban, de még csak a polcról sem esett le semmi - mondta el az Inforádiónak a a Japán fővárosban élő magyar programozó. Nyerges Róbert arról is beszámolt, hogy az ott lakók már nem veszik komolyan a földmozgásokat, és nem ijednek meg a hármas-négyes fokozatú rengésektől sem. Mindenki ugyanúgy fölszállt a vonatra, elmegy dolgozni, mint máskor - tette hozzá.

A fukusimai katasztrófát nemrég a csernobili balesettel megegyező kategóriába sorolták. A magyar programozó erről azt mondta: a japán tévében bemondták a hírt, de hozzátették, hogy a fukusimai eset nagyban különbözik az ukrajnaitól. A japánok ezért különösebben nem tartanak tőle, és az élelmiszervásárláskor sem veszik komolyan, nem nézik, honnan származik, amit megvásárolnak.

Tokóban mára teljes helyreállt a lakosság élelmiszerellátása, sőt, például több tejterméket lehet kapni, mint a katasztrófa előtt bármikor - tájékoztatott Nyerges Róbert. Azt azonban hozzáfűzte, hogy bizonyos termékek beszállítója, és a márkaneve megváltozott, hiány viszont nem tapasztalható a boltokban. Az emberek nem aggódnak az események miatt, figyelik az információkat a médiában arról, hogy mennyit haladt a katasztrófa-elhárítás.

Számos ideiglenes szállást állítottak fel, mivel még rengetegen vannak a menekültek. De hiába jönnek az egész országból olyanok, akik értenek a mobilházak felállításához, nem elegendő a kapacitás a több tízezer ember ellátására, és arra sem, hogy ezeket a mobilházakat minden családnak külön-külön összerakják. Mindezek ellenére a földrengés által sújtott terület megtisztítása, helyreállítása meglepően jól halad, gyorsasága szinte hihetetlen - mondta el a fiatalember.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk