eur:
389.28
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Kiknek okoznak károkat a WikiLeaks leleplező dokumentumai?

Szaúd-arábiai és jordániai vezetők is sürgették Irán megtámadását, az afgán elnök paranoiás, orosz kollégája pedig tétova, a török kormányfő pedig egyszerűen gyűlöli Izraelt - a többi között ezek a bizalmas információk láttak a hétvégén napvilágot az Egyesült Államok dokumentumai közül a WikiLeaks oknyomozó portálon. Az InfoRádiónak nyilatkozó Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint mérhetetlen károkat okoz az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek az elmúlt négy évből származó bizalmas diplomáciai akták kiszivárogtatása.

A világ minden tájáról, köztük Magyarországról is tartalmaztak diplomáciai értesüléseket azok a bizalmas amerikai külügyminisztériumi dokumentumok, amelyeket a WikiLeaks oknyomozó portál juttatott el vasárnap az El País, a Le Monde, a Der Spiegel, a The Guardian és a The New York Times szerkesztőségébe - közölte a távirati iroda.

Az iratok szerint Abdullah szaúd-arábiai uralkodó többször is felszólította az amerikai kormányt Irán megtámadására, hogy ezzel felszámolják iráni nukleáris fejlesztési programot, de jordániai és bahreini kormányilletékesek is úgy vélték, hogy az iráni atomprogramot "bármi áron, ha kell, katonai eszközökkel is, de meg kell állítani".

Kevésbé meglepő, hogy Izrael is határozottságra ösztönözte 2009. decemberében az Egyesült Államokat Iránnal szemben, azt hangsúlyozva, hogy a tárgyalási stratégia nem fog működni Teheránnal.

A dokumentumokból kitűnik: az amerikai kormány arra utasította diplomatáit, hogy kémkedjenek az ENSZ vezető tisztviselői ellen, továbbá az amerikai diplomácia éles hangú bírálatokat fogalmazott meg az Egyesült Államok szövetségeseiről.

Hamid Karzai afgán elnököt például "gyenge személyiségnek" írják le, akit "paranoia" és összeesküvés-elméletek" irányítanak.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt szkeptikusnak tartják, aki - egy másik szintén a csomagban nyilvánosságra hozott információ szerint - "egyszerűen gyűlöli Izraelt".

Silvio Berlusconi olasz kormányfőről az amerikai külügyminisztérium azt akarta kideríteni, hogy vajon tényleg folytat-e privát üzletet orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Dmitrij Medvegyev orosz elnököt viszont haloványnak, tétovának minősítik, Nicolas Sarkozy francia elnökről pedig azt tartják, hogy "meztelen a király". Angela Merkel német kancellár a dokumentumok értelmében "ritkán kreatív" és nem szívesen merészkedik kockázatos területre.

A legtöbb anyag az Egyesült Államok ankarai és bagdadi nagykövetségéről származik, de hogy miként került a WikiLeaks-hez, egyelőre nem ismert. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem tagadta a dokumentumok igazságtartalmát, csupán elítélte a közzétételt, és figyelmeztette a WikiLeaks működtetőit, hogy veszélybe sodorják számtalan ember életét, a globális terrorellenes harcot és az Egyesült Államok kapcsolatait szövetségeseivel.

Az iratokat egyébként nem maga a WikiLeaks tette közzé honlapján, mivel a portált - közleménye szerint - informatikai támadás érte. Ezért juttatták el a dokumentumokat az említett lapok szerkesztőségeibe.

Csak Iránt erősítik

Rendkívül nagy károkat okoz a kiszivárogtatás valamennyi államnak. És itt nem csak Szaud-Arábiáról és Jordániáról van szó, hanem a sejkségekről is, azaz, az öböl-menti kisállamokról - mondta el az InfoRádiónak Nógrádi György.

Ezek az államok félnek - hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. Egyrészt jelen van egy síita-szunnita ellentét, másrészt úgy érzik, hogy Irán, mint a térség középhatalma ledarálja őket. Ezeket a félelmeiket mondták el az amerikaiaknak. Nem véletlen, hogy a bázisaikat átadták, az olajlétesítményeiknél az Egyesült Államokkal keresték a kapcsolatot, nem pedig Iránnal - fejtette ki.

Az, hogy ezek az anyagok kiszivárogtak, Iránt erősítik, a nyugat-barát államokat pedig gyengítik, ami miatt a Közép-Keleten igen komoly változások várhatók - jelentette ki Nógrádi György. Hozzátette: ez egyben azt is jelenti, hogy ezen államok politikusai, illetve diplomatái meggondolják, hogy ezentúl mit kezdjenek az amerikai kapcsolattal. Félő ugyanis, hogy mindaz, amit bizalmasan elmondanak, azt pár héten, hónapon, éven belül közzéteszik - jegyezte meg.

Nógrádi György hangsúlyozta, hogy itt nem történelmi anyagokat, hanem döntően az elmúlt négy év anyagát tették közzé. Ebben szerepel az összes amerikai stratégia, benne van, hogy elégedetlenek a német vezetők egy részével, továbbá az európai legfelsőbb vezetők minősítése, és benne van, hogy ideje Észak-Koreának bekebeleznie Dél-Koreát.

A szakértő szerint ez mind elhangozhat egy egyetemi előadáson, de nem kerülhet ki egy amerikai külügyi anyagból. Ez nem csak Az Egyesült Államoknak és nyugat-barát szövetségeseinek okoz károkat, hanem Barack Obama elnöknek is - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államok most képletesen körbeszalad a világban, és mindenkitől bocsánatot kér, amit mindenki kínkeservesen elfogad, mert nem tehet mást. Viszont ez nem változtat azon, hogy a kiszivárgott, minősített anyagok rávilágítanak Amerika és a szóban forgó államok belső kapcsolataira - fejtette ki Nógrádi György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×