eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szöul szerint Észak-Korea helyreállítja a Jongbjon atomreaktort

Észak-Korea helyreállítja és korszerűsíti a leszerelt Jongbjon atomreaktor létesítményeit, amelyekben korábban plutóniumot gyártott atomfegyvereihez - közölte kedden a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő Kim Te Jung védelmi miniszterre hivatkozott, aki hétfőn a parlamentben beszélt erről. Eszerint folytatódnak a karbantartási munkálatok is, ráadásul új építkezések, nagyszabású terepelőkészítő munkálatok zajlanak a helyszínen. Egy névtelenül nyilatkozó szöuli illetékes szerint két téglalap alakú épület létesül közvetlenül a két évvel ezelőtt lerombolt hűtőtorony közelében.

Egy amerikai privát kutatóintézet, a washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) a múlt héten azt jelentette, hogy új építkezés vagy földmunkák folynak a korábbi hűtőtorony közelében. Műholdas felvételeken nehézgépek és építkezéshez használt eszközök vagy kotrógépek láthatók a helyszínen, s a jelek szerint két kisebb épületet emelnek a hűtőtorony közelében. Észak-Korea 2008 júniusában a külföldi média jelenlétében robbantotta fel a hűtőtornyot, hogy nagyobb nyomatékot adjon a nukleáris leszerelés iránti eltökéltségének.

A Jongbjon atomreaktorban állították elő az észak-koreai atomprogramhoz szükséges plutóniumot. Az ország jelenlegi plutóniumkészlete becslések szerint elegendő 6-8 atombomba előállításához. Pak Kil Jon külügyminiszter-helyettes a múlt héten azt közölte az ENSZ-szel, hogy országának erősítenie kell nukleáris elrettentő erejét "az amerikai fenyegetéssel szemben".

Észak-Korea az atomprogramja felszámolásáról kötött hathatalmi, "leszerelésért segély" néven emlegetett 2007-es megállapodással összhangban 2008-ban kezdte meg atomreaktorának leszerelését, majd ugyanabban az évben felfüggesztette a leszerelést, mivel az Egyesült Államok nem vette le a terrorizmust támogató országok listájáról. Az Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló tárgyalások 2008 decemberében megszakadtak, mert nem sikerült egyetértésre jutni a nukleáris leszerelés ellenőrzésének módjáról.

Phenjan 2009 áprilisában közölte, hogy előkészületeket tesz a plutónium gyártásának felújítására, 2009 májusában pedig végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását. Ugyanakkor jelezte, hogy elvben kész visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz, de különtárgyalásokat akar az Egyesült Államokkal egy végleges békeszerződés megkötéséről a Koreai-félszigeten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×