eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sokkoló fényképek az atombomba pusztításáról - első közlés!

A Hirosimára és Nagaszakira 65 éve ledobott atombombák pusztítására emlékező képgaléria a legnézettebb ezen a héten a Life magazin honlapján. A lap olyan megdöbbentő fotókat közöl, amelyeket korábban nem láthatott a nyilvánosság.

Most láthatóak először azok a fényképek

, amelyeket a Life riporterei 1945 szeptemberében készítettek Hirosimában és Nagasakiban. A két japán városra az amerikai hadsereg éppen 65 éve, augusztus 6-án és augusztus 9-én dobta le az atombombát.

Az atombombát az Egyesült Államokban a Manhattan-terv keretein belül fejlesztette ki egy kutatócsoport az új-mexikói Los Alamosban - írja a
Wikipédia. A terv Szilárd Leó kezdeményezésére indult 1939-ben, elsődlegesen a német atomprogramtól való félelem miatt. A projekt vezetője Robert Oppenheimer lett. A munkában amerikai, olasz és angol tudósok mellett Teller Ede és Neumann János is részt vett.

Little Boy és Fat Man

Az első atombombát 1945 július 16-án robbantották föl a szintén új-mexikói Alamogordo melletti kísérleti telepen. Az eszköz egy implóziós plutóniumbomba volt. A robbanás hatóereje körülbelül 20 kilotonnának felelt meg.

Ugyanezen év augusztus 6-án Hirosimára, majd augusztus 9-én Nagaszakira dobtak atombombát. Az első Japánra dobott bombát az Enola Gay nevű B-29-es bombázó szállította, a neve Little Boy volt. A Nagaszakira dobott bombát Fat Man-nek nevezték. Előbbi uránt, utóbbi plutóniumot tartalmazott.

Már Amerika is emlékezik

Idén először képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadásra emlékező ünnepségen az esemény 65. évfordulója alkalmából a japán városban pénteken tartott rendezvényen - tudósított az MTI.

Akiba Tadatosi, Hirosima polgármestere helyi idő szerint 8 óra 15 perckor több tízezer idős túlélő, gyermek és magas rangú tisztségviselő előtt kongatta meg a békeharangot - abban a pillanatban, amikor 65 évvel ezelőtt az Enola Gay B-29-es bombázóról ledobták az atombombát a városra.

A második világháború utolsó napjaiban bekövetkezett atomcsapásban becslések szerint 140 ezren vesztették életüket közvetlenül a bombázástól, és további több százezren haltak meg a sugárzástól a következő évtizedekben. Nagaszakiban a halálos áldozatok számát 70 ezer főre becsülik.

Az Egyesült Államok először küldte el képviselőjét a megemlékezésre, tükrözve Barack Obama amerikai elnöknek a nukleáris fegyverek leszerelését célzó szándékát. Obama, akit tavaly részben az atomfegyvermentes világról alkotott elképzelése miatt Nobel-békedíjjal tüntettek ki, idén áprilisban megállapodást írt alá Oroszországgal a hadászati nukleáris töltetek számának közel 30 százalékos csökkentéséről.

Franciaország és Nagy-Britannia - az Egyesült Államok második világháborús szövetségesei - szintén első ízben küldték el diplomatáikat idén a hirosimai megemlékezésre, támogatva ezzel a nukleáris leszerelés gondolatát.

Japán a világ egyetlen országa, amely atomtámadást szenvedett el, az Egyesült Államok pedig az egyetlen, amely harcban atomfegyvert vetett be.

Az amerikai történetírás azzal indokolta a két város elpusztítását, hogy megakadályoztak vele egy költséges, elhúzódó, és ki tudja mennyi áldozatot követelő partraszállást. A bomba alkalmazásában az is szerepet játszhatott, hogy június 23-án fejeződött be az okinawai partraszállás, ami a II. világháború talán legvéresebb ütközete volt - írja a Honvédelem.hu. Amerikai részről 12 ezren haltak meg, s további 30 ezren sebesültek meg. A japán katonák közül pedig 102 ezren pusztultak el, s csupán 7500-an estek hadifogságba. A civilek körében is aratott a halál: a sziget lakosainak egyharmada, 150 ezer ember halt meg. Õket a japánok élő pajzsként használták, vagy éppen öngyilkosságra kényszerítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×