eur:
389.91
usd:
362.03
bux:
68420.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ne hagyjanak fel az antibiotikumok fejlesztésével!

Egyre kevesebb a hatékony antibiotikum - állítja sok orvos, akik arra kérik a gyógyszergyárakat, hogy ne hagyjanak fel a területen folytatott kutatással.

A gyógyszeripar kifejlesztett ugyan néhány készítményt, amelyekkel kezelhető a kórházi szuperkórokozó, a Staphylococcus aureus gennykeltő baktérium methicillinnek ellenálló változata, a MRSA, több más fertőzés ellen egyszerűen nincsen hatékony ellenszer - mondta a brit Egészségvédelmi Ügynökség munkatársa, David Livermore.

A szakértő szerint létfontosságú, hogy a gyógyszergyárak továbbra is folytassák kutatásaikat ezen a területen. "Számos nagy cég hagyott fel az antibiotikumok fejlesztésével, mert nem találták kellően jövedelmezőnek azt. Ha egy gyár kifejleszt egy szívgyógyszert, a betegek évekig szedhetik, mert a betegség nem válik ellenállóvá. Az antibiotikumok esetében ugyanakkor egy-két év után már nem hat a készítmény."

Egy-egy új gyógyszer kifejlesztésére 500 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget költenek a cégek, ám az antibiotikumok gyártása egyre kevésbé jövedelmező. Az egyre veszélyesebb baktériumok ugyanakkor komoly veszélyt jelentenek a betegekre nézve - magyarázta doktor Livermore.

Öt év elég

Az orvos szerint a legijesztőbb az, milyen ütemben törnek előre az úgynevezett Gram-negatív, vékony sejtfallal rendelkező baktériumok - amelyekre nem hatásosak a Gram-pozitív kórokozókra kifejlesztett gyógyszerek - például a súlyos ételmérgezést okozó E coli, az Acinetobakter, vagy a Pseudomonas.

Hogy milyen gyorsan képesek változni a baktériumok? A penicillin 1944-es bevezetése után öt évvel a Staphylococcus aureus kórokozók fele ellenállt a készítmény hatásának.

Az orvosok és a betegek is tehetnének annak érdekében, hogy az antibiotikumok tovább maradjanak hatékonyak: az ilyen szereket nem szabadna felírni egy kis köhögésre vagy megfázásra.

"Ötven évvel ezelőtt, ha Indiában kialakult a rezisztencia egy szerrel szemben, az Indiában is maradt. Ma már azon a héten elér ide is" - mondta Peter Boriello, a brit Egészségvédelmi Ügynökség fertőzésekkel foglalkozó egységének igazgatója.

Előbb-utóbb minden baktérium ellenállóvá válik az ellene használt szerekkel szemben. "Ez valósidejű evolúció, csak a kórokozóknál ez gyorsabban megy végbe, mint a patkányoknál vagy az embereknél" - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×