eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A szöveg olyan, mint egy svájci sajt, tele van lyukakkal"

Több mint száz ország állapodott meg a pusztító erejű, úgynevezett fürtös bombák betiltását szabályozó szerződés szövegéről. A fegyver a harcok után több évvel is szedhet áldozatokat, mivel nem egy szerkezet robban, hanem több száz apró bomba szóródik szét. Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország azonban továbbra is elzárkózik a fürtös bombák tilalmától, így azt szakértők szerint nehéz lesz betartani.

Az emberi jogi aktivisták ünnepelve fogadták a Dublinból érkezett hírt, hogy 111 ország megállapodott a fürtös bombákat betiltó szerződés szövegében.

A gyalogság ellen kifejlesztett fegyver működése során egy nagyobb hordozóból több száz apró robbanószerkezet szóródik szét a támadás területén, ami komoly veszteségeket okozhat az ellenségnek. Csakhogy a modern hadviselés már korántsem egymással szembenálló hadseregek háborújáról szól, és a fürtös bombák áldozatai nagyon gyakran civilek.

Nem minden kis bomba robban fel ugyanis, és még évekkel később is játszadozó gyerekek kezébe kerülhet, akiknek leszakíthatja a karját.

Európa a világ egyik leginkább érintett térsége: az 1999-es, Szerbia elleni NATO-légihadjárat során ugyanis rengeteg kazettás bombát dobtak le Koszovóra - arra a területre, amelynek lakóit a NATO meg akarta óvni az etnikai tisztogatástól.

Lyukacsos

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint évekbe telhet a mentesítés. A fürtös bombák Afganisztánban, Afrikában és a 2006-os nyári háború után Libanon déli részén is komoly gondot jelentenek. Dublinban 10 napon át tartó vita után 111 ország megegyezett arról a szerződésről, amely betiltja a kazettás bombák használatát, gyártását, átadását és raktározását, sőt még az áldozatok segítésére és a bombák által veszélyessé vált terület mentesítésére is kötelezi a fegyvert bevető országot.

Az áttörés azután történt meg, hogy Nagy-Britannia közölte: használaton kívül helyezi összes ilyen fegyverét. Csakhogy az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Izrael sem hajlandó alávetni magát a tilalomnak.

Szakértők szerint a NATO-országok valójában képmutató módon járnak el, mert szövetségesük, az Egyesült Államok helyettük is bevethet ilyen fegyvert. Washington azt közölte: megérti a humatiárius aggályokat, de csapatait veszélyeztetné, ha nem használná a fegyvert. Hasonlóképpen nyilatkozott Izrael, India és Pakisztán.

A helyzet tehát az, hogy Kínát is idesorolva, a Föld lakosságának jelentős hányadát adó államok nem tesznek majd eleget a tilalomnak.

"A szöveg olyan, mint egy svájci sajt, tele van lyukakkal" - mondta Nigel Inkster, a londoni Nemzetközi Stratégiai Kutatások Intézetének tagja. Thomas Nash, a témával foglalkozó Cluster Munition Coalition tagja azonban azt mondta: komoly erkölcsi nyomást jelent majd az alkalmazó államokra a szerződés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×