eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által közreadott az ESO nagyon nagy teleszkópja által fókuszcsökkentővel és alacsony színszórású Spektográf 2-vel 2022. augusztus 16-án készített kép a Vízöntő csillagképben lévő NGC 7727 katalógusszámú galaxisról. Az  NGC 7727 két galaxisnak a körülbelül egymilliárd évvel korábban kezdődő összeolvadásából jött létre. A galaxis szívében két nagyon nagy tömegű fekete lyuk közelít egymáshoz csigavonalban, ők feltehetőleg 250 millió éven belül egyesülnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Európai Déli Obszervatórium

Tőzsdei szakértő: tényleg megmentheti a 4iG az izraeli SpaceComot

A 4iG adósságrendezési javaslatot küldött az izraeli SpaceCom űripari vállalatnak. Ennek részleteiről és hátteréről az InfoRádió Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt kérdezte.

Már harmadik éve, hogy a 4iG részvényese a SpaceComnak 20 százalékkal, többséget akart szerezni, de az izraeli hivatalos szervek egyelőre csak 20 százalékot engedtek a stratégiai fontosságú cégükbe a 4iG számára; Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő az InfoRádióban elmondta viszont azt is, hogy a műholdas cég túlzott beruházásai miatt - a 2019-ben pályára állított műhold 250 millió dollárba került, és hitelből finanszírozták - majdnemhogy csődhelyzetben van, és ebben a helyzetben a 4iG, amely persze szeretné a cég többségét megszerezni, adósságrendezési tervet, ajánlatot tett közzé alternatív módon.

"Vagy megveszi 150 millió dollárért a műholdat - ez az afrikai államoknak sugároz hírközlést és televízióadásokat - és visszabérelheti tőle a SpaceCom, vagy pedig, ha ez nem tetszik a SpaceComnak, akkor 150 millió dollár kölcsönt nyújt a cégnek. Fel is ment egy picit a SpaceCom amúgy nagyon nyomott árfolyama az izraeli tőzsdén, egy év alatt 60 százalék áresés után 2-3 százalék emelkedés történt szerdán" - ecsetelte Korányi G. Tamás.

Arra reagálva, hogy a 4iG képes-e mozgatni egy ilyen ajánlattal magát az izraeli tőzsdét is, azt mondta, ez a társaság már egy csőd szélén álló cég, kapitalizációja 20 millió dollár körül van, tehát inkább arról van szó, hogy ha engedik neki, akkor a 4iG kész megmenteni a műholdcéget.

"Ez persze azzal is jár, hogy az eddigi balkáni terjeszkedés, illetve az optikai kábel fektetése mellett, amelyről most állapodtak meg Egyiptom és Albánia között, készül a 2025-ben felbocsátandó új magyar műhold felbocsátására is, ezt tehát már a 4iG valósítaná meg, az űriparban is nagy léptekkel halad előre" - részletezte Korányi G. Tamás.

Tisztázta azt is, hogy mi lesz azokkal a műholdakkal, amelyek a cég csődbe menetele után még mindig a világűrben lesznek.

"Ezeknek az űreszközöknek több mint 20-25 év az élettartama, és van, amelyik csak 5 éve van fent. Ha megszűnik a mögöttük álló cég, akkor is lesz, aki megvegye, mert a csőd azt jelenti, hogy a hitelezők átveszik a céget, és eladják valakinek, aki tovább működteti a műholdakat. A SpaceComnál a részvényesek esélyei elég mérsékeltek, és több száz millió dollár adóssága van a vállalatnak, de ezt a 150 millió forintos tőkeinjekció valószínűleg tudná rendezni" - mutatott rá a tőzsdei szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×