eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Adós, adósság. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Romilly Lockyer/Getty Images

Újabb nehéz terhet kapott a kínai gazdaság

Kínában immár több mint 8 millió ember került a helyi BAR-listára, miután nem tudta törleszteni a hitelét. Az ottani törvények szerint az ilyen adósokat eltiltják például egyes mobiltelefonos alkalmazások előfizetéseitől. Mindez visszafogja a gazdaságot.

A Covid-járvány nyomán rekordszintre ugrott Kínában a nem fizető adósok száma, jelezve, hogy milyen súlyos a gazdasági visszaesés és milyen nehéz a talpra állás. A helyi bíróságok összesen 8,5 millió lakost tettek feketelistára azért, mert nem tudja fizetni a jelzálog és egyéb hiteleit – írja a Financial Times.

2020 elején a pandémia miatti karanténok megtizedelték a kínai háztartások bevételeit és visszafogták a gazdasági növekedést, de még csak 5,7 millió nemfizető volt. A rossz adósok számának ugrásszerű növekedése tovább nehezíti a fogyasztói bizalom helyreállítását a világ második legnagyobb gazdaságában, ahol nem létezik a magáncsőd intézménye, ami enyhítené a hatalmas adósság pénzügyi és társadalmi hatásait – jegyzi meg a brit pénzügyi lap.

A kínai törvények értelmében a BAR-listára került nemfizetőket eltiltják egy sor dologtól,

például nem vehetnek repülőjegyeket, és nem tudnak olyan mobilalkalmazásokkal fizetni, mint az Alipay és a WeChat Pay. Ez további teher az ingatlanszektor lassulása és a fogyasztói bizalom csökkenése által sújtott gazdaságnak.

Az adósságkrízis előzménye a kínai fogyasztók hatalmas hitelfelvételi hulláma. Az elmúlt 10 évben közel a duplájára ugrott a háztartások adósságállománya, amely szeptemberben már elérte a GDP 64 százalékát – közölte egy pekingi székhelyű elemzőközpont, a Nemzeti Pénzügyi és Fejlesztési Intézet.

Ráadásul az adósok ördögi körbe kerülnek, mivel a gazdasági válság közepette megtorpant, vagy akár negatívba fordult át a bérek emelkedése. A pénzszűkében lévő fogyasztók egy része már nem tudja fizetni a számlákat. A fiatalok munkanélkülisége például júniusban rekordot döntött és meghaladta a 21 százalékot.

"Majd akkor fizetem ki a hitelkártya-adósságomat, ha lesz munkám"

– mondta John Vang sanghaji irodai dolgozó, aki májusi elbocsátása óta nem törleszt.

A BAR-listás adósok élete gyorsan nehézre fordul a sok tilalom miatt. Sem ők, sem családtagjaik nem kaphatnak állami állásokat, így még a fizetés is nehezebbé válik.

Jane Cseng, a délkeleti Csianghszi tartományban élő reklámcég-tulajdonos elmondta: pánikba esett, amikor letiltották a WeChat Pay alkalmazásról, amivel a kisgyereke étkeztetését intézi. "Azt hittem, hogy a fiam éhen fog halni, mivel nem volt készpénzem és mindennapi vásárlásomat a WeChaten keresztül bonyolítottam" – mondta. Később rávette a bíróságot, hogy ezt a korlátozást feloldja.

Jogi szakértők a magáncsőd meghonosítását sürgetik, mert az segítene talpra állni a bedőlt hiteleseknek,

de erre kevés a remény és sok adós feladta. Cseng úgy döntött, hogy bezárja a cégét, mivel a BAR-listára kerülve elvesztette állami ügyfeleit – írta az FT.

„A bíróság azt mondta, hogy az életem visszatér a normális kerékvágásba, ha kifizetem a tartozásomat. De hogyan tudnék pénzt keresni, amikor ennyi korlátozással kell szembenéznem?” – kérdezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×