eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels,com

Soltész Béla: csak PR-fogás volt a közös latin-amerikai valuta ötlete

Rövid távon semmi esélye sincs a latin-amerikai valutauniónak, mert ehhez előbb a régión belüli kereskedelmet kellene fejleszteni – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Két hete zajlott Buenos Airesben a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) csúcstalálkozója. Ez az integrációs szervezet olyan ambícióval jött létre bő tíz évvel ezelőtt, hogy a latin-amerikai országok az Európai Unióhoz hasonló közössége tömörüljenek – mondta Soltész Béla.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója úgy véli, az utóbbi években Brazília távolmaradása miatt a dél-amerikai államok integrációja egyre valószínűtlenebbnek tűnt, ezért a vendéglátó argentin kormánynak már önmagában az is diplomáciai győzelem, hogy Brazília visszatért az integrációs szervezet munkájába.

A CELAC-csúcstalálkozó előtt néhány nappal az argentin és a brazil elnök egy nagy példányszámú argentin napilapban közös véleménycikket jelentetett meg arról, hogy szerintük mi mindenben működhetne együtt a két ország. Ebben a felsorolásban szerepelt a közös valuta gondolata is, amelyet előbb Brazília és Argentína vezetne be, majd később más latin-amerikai országok is csatlakozhatnának, gyorsítva ezzel a térség gazdasági egyesítését – fűzte hozzá Soltész Béla.

Mint mondta, a brazil, illetve az argentin államfő arról is írt, hogy indítani kellene közös iparfejlesztési projekteket és össze lehetne kötni az energetikai rendszereket. Közös gázvezetéket lehetne építeni és a két ország együtt folytathatna békés célú nukleáris kutatásokat. Emellett azt is közölték, hogy élelmiszer-biztonsági projekteken gondolkodnak, és szándékukban áll fejleszteni az argentin–brazil kereskedelmet.

Mindebből a világsajtó érdeklődését főleg a közös valuta gondolta keltette fel, bár ennek rövidtávon nincsen sok esélye

– tette hozzá a szakértő. Soltész Béla szerint legfőképpen azért, mert a két ország gazdasága nem kiegészíti egymást, hanem inkább versenyez: nagyon hasonló termékeket állítanak elő, és nem egymással kereskednek, hanem Kínával, az Egyesült Államokkal, illetve az Európai Unióval. "Mind Brazília, mind pedig Argentína ugyanazokat a fémeket, ugyanazokat az agártermékeket próbálja exportálni" – magyarázta a külügyi intézet vezető kutatója.

"Nem attól lenne nagyobb a dél-amerikai országok közti kereskedelmi forgalom, hogy közös valutájuk van, hanem attól, ha egyre több iparcikkeket exportálnának. Van is már terv a közös iparosításra, iparfejlesztésre, de ehhez egyelőre nincs tőkéjük ezeknek az országoknak" – folytatta.

Az új brazil gazdasági miniszter, Fernando Haddad máris bejelentette, hogy csak valamiféle távlati tervként kell érteni a közös valuta gondolatát. Soltész Béla úgy látja, ez a cikk inkább komoly PR-fogás volt, hiszen most még a tekintélyes üzleti lap, a Financial Times is a latin-amerikai államfők találkozójáról cikkezik, pedig egyébként nem biztos, hogy egy ilyen, Buenos Aires-i konferencia ennyire érdekelte volna világsajtót.

Az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok latin-amerikai országban baloldali elnök került hatalomra, és emiatt most van közöttük egy fajta politikai egyetértés – tette hozzá Soltész Béla. Ezért új lendületet kapathatnának az elmúlt években megakadt integrációs törekvések. Csakhogy 2023-ban egy más irányú folyamat indulhat el Argentínában, ahol az év második felében választások lesznek, és szinte biztos a jobboldal győzelme. Peruban is zűrzavaros politikai viszonyok uralkodnak. Így valószínűleg csak egy pillanat volt az a fajta egyetértés, ami a Buenos Aires-i csúcstalálkozó résztvevői között kialakult. Nagyon sok programot nem tudnak elindítani – vélekedett a kutató.

"Rövid távon nem lesz közös valuta sem Argentína és Brazília között, sem egy tágabb valutaövezetben"

– szögezte le a külügyi intézet munkatársa. Majd azzal folytatta, hogy azért ennek a régiónak az országai nagyon sok szempontból jól járnának, ha olyan témákban, amelyekben nincs köztük egyértelmű politikai különbség, az eddigieknél jobban együttműködnének.

Ennek nyilván nagyon fontos eleme lehetne a közös infrastruktúra-fejlesztés. Például javítanák a régió országai közötti közlekedést, vagy lépéseket tennének az energetikai rendszereik összekapcsolására. Ez mindenképpen ezeknek az országoknak az érdeke lenne – hangsúlyozta Soltész Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×