eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Flag of the European Union and Euro Money
Nyitókép: Stadtratte/Getty Images

Elemző: fontos üzenete van a vártnál kedvezőbb inflációs adatnak

A vártnál alacsonyabb a decemberi inflációs adat az eurózónában, ennek ellenére az elemzők szerint nem lehet azt biztosan kijelenteni, hogy megtörtént az inflációs fordulat – mondta Zsoldos Ákos, a Portfolio munkatársa.

A decemberi 9,2 százalékos infláció jóval alacsonyabb volt, mint az elemzők által várt 9,7 százalék, de a novemberi 10 százalékhoz képest is markáns csökkenésnek tekinthető.

Az eddigi tetőzés 10,6 százalék volt az ősszel, de az eurózóna inflációja nagy mértekben az energiaáraktól függ – emlékeztetett Zsoldos Ákos –, vagyis ha tavasszal bekövetkezne valamilyen áremelkedés az energiapiacon – akár egy kedvezőtlen háborús fordulat vagy más geopolitikai tényező miatt –, magasabbra is szökhet a mostaninál az infláció. Ezzel kalkulálva az Európai Központi Bank (EKB) is arra számít, hogy bár január–februárra csökkenéssel számol, tavasszal még emelkedhet a pénzromlás üteme.

"Még nem biztos, hogy egyértelmű fordulatról lehet beszélni"

– szögezte le az elemző, de hozzátette: nem valószínű, hogy a korábbi 10,6 százalékos csúcsot meg fogja dönteni az infláció az eurózónában, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az EKB által kitűzött 2 százalékos inflációs cél még nagyon távoli, ráadásul a maginfláció nőtt, ami nem túl kedvező a kilátások szempontjából.

A szakértő szerint, miután a magyar infláció részint importált, az eurózónara vonatkozó kedvező adat a magyar számokra is hatással lehet, nem beszélve arról, hogy nagyban kihat a magyar fizetőeszközre is. Ha javulnak az eurózóna inflációs kilátásai, akkor a forintárfolyam is erősödhet, aminek jelei mutatkoztak is az előző napokban. Az, hogy 400 forint alá esett az euró jegyzése, annak köszönhető, hogy a gázárak meredeken csökkennek az Európai Unióban, azt jelezve, hogy a recesszió nem lesz annyira mély, illetve tartós, mint azt a szakértők előzetesen várták.

Zsoldos Ákos mindazonáltal arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani eurózóna-adat nagyon vegyes: a főmutató ugyan csökken, de a maginfláció-mutató nő, ráadásul a várakozások felett. (Éves szinten 5,2 százalékkal drágult az élelmiszereket és az energiát nem tartalmazó kosár, ami némileg meghaladja az elemzők által várt 5 százalékos szintet, és a novemberi 5 százaléknál is magasabb lett.) A Portfolio munkatársa ezért egyelőre óva intene a messze menő következtetések levonásától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×