eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Nagy István/Facebook

Nagy István: fenékküszöb-emeléssel kellene szabályozni a Tiszát

Az agrárminiszter szerint fontos lenne megemelni a Tisza vízszintjét Csongrádnál, mert ezzel a talajvízszint is növelhető lenne. Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: fenékküszöb építésével 0,5-1 méterrel lehetne növelni a folyó vízszintjét. Az elképzelésről társadalmi egyeztetést is szükségesnek tart a tárcavezető.

Az agrárminiszter meglátása szerint a vízgazdálkodásnak mindig is lesz egy (intenzív) öntözéses gazdálkodási része, ami Magyarországon körülbelül 400 és 500 ezer hektár közé tehető majd – többek között a szántóföldi zöldségtermesztés, a kertészeti kultúrák és a gyümölcstermesztés miatt.

„De nekünk nemcsak ez fontos, hanem az ökológiai vízgazdálkodás is” – emelete ki Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában, vagyis, hogy miképpen tehető élhetővé maga a táj, értve ezalatt az elsivatagosodás, vagy a medence kiszáradásának megállítását is. A kérdés komplexitását az adja, hogy többféle megoldást kell alkalmazni – magyarázta a tárcavezető, kifejtve: nyilván ki kell takarítani a csatornákat, alkalmassá téve azokat nagyobb vízmennyiség befogadására, emellett tározótavakat kell létesíteni, lassítva a víz kifolyását az országból.

Nagy István hozzátette:

a végcél a talajvízszint megemlése lenne, mert ebben az esetben a legjobb helyen lenne tárolva a víz: nem tudna elpárologni, a növények viszont elérnék a gyökereikkel.

Szintén a tározás mellett szól – folytatta a miniszter –, hogy a tározó környezetében csökken a hőmérséklet, a párolgás pedig meggátolja a pórképződést, vagyis a légköri aszály mértékét, olyan életfeltételeket biztosítva, amik megkönnyítik az emberek mindennapjait.

Nagy István szerint egy nagyon kényes társadalmi kérdés is föl kell majd vetni. Szakmailag ugyanis

fontosnak tartaná a Tisza Csongrád alatti alátámasztását, a folyó vízszintjének megemelését,

mert így a talajvízszint is növelhető lenne. A tárcavezető hangsúlyozta, legfejtebb 0,5-1 méterrel emelkedne a Tisza vízteste, amennyiben megépítenék a fenékküszöböt. Emlékeztetett, Magyarországon kívül mindenütt vannak ilyen létesítmények a folyó medrében, ezáltal az üledék ott lerakódik. Hazánkban viszont épp ellenkezőleg, a Tisza (és a Duna is) marja ki a medrét, tehát egyre süllyed. „Nem az van, hogy a víz – a kapillaritás elve alapján – megtöltené a környezettájat, hanem a mélyülő meder vákuumként hat a talajvízszintre, akár két méteres talajvízszint-csökkenést is eredményezve az Alföldön” – magyarázta a tárcavezető, hozzátéve:

„ezt nem lehet hagyni!”

Az agárminiszter egyetértett azzal, hogy a Tisza menti mezőgazdasági termelők várhatóan mind a szövetségesük lesz a kérdésben, de mint mondta, azokat is meg kell győzniük, akik azt vallják, hogy nem szabad a folyó vizéhez hozzányúlni. (Utóbbi csoport azon az állásponton van, hogy ezáltal tovább gyorsul a medermélyülés.) Nagy István szerint azonban az nem mehet, hogy mindenki más élvezze a víz éltető hatását, miközben Magyarországon abba a tudatba ringatjuk magunkat, hogy „mi vagyunk a legjobbak a világon és úgy óvjuk, védjük, szeretjük a Tisztát, hogy ahhoz nem lehet hozzáérni”.

A miniszter azt sem vitatta, hogy hazánkban a vízszabályozás nem szakmai, hanem politikai kérdés, éppen ezért nem arról született döntés, hogy ez így lesz, hanem arról, hogy társadalmi vitát szeretnének folytatni az ügyben, kérve az érintettek hozzájárulását.

A Nagy Istvánnal készült interjú kedd este 6 óra után teljes terjedelmében is hallható lesz az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×