eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Sokáig velünk maradnak a magas kamatok, ígéri a jegybank

13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti ráta – ezzel számolhatunk jó darabig.

A monetáris politikában tartós szigorra van szükség mindaddig, amíg a kockázatokban trendszerű csökkenés nem következik be: a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti ráta hosszabb távon fennmarad – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. 2023-as várakozásokról szóló konferenciáján Budapesten.

Kiemelte: jó hír, hogy a gazdaságban sikerült nemzetközi szinten elkerülni a "súlyos szcenáriókat", a magyar növekedés pedig az európai uniós átlag felett maradt, és elindult az alkalmazkodás az energiapiacon.

Az árstabilitás elérésének nincs alternatívája, ugyanakkor az infláció mellett a jövőben fontos indikátor lesz Magyarországon a folyó fizetési mérleg, amelynek egyenlege idén jelentős romláson esett át

döntően az energiaköltségek megugrása miatt - hívta fel a figyelmet.

Az alelnök emlékeztetett arra, hogy 2022-ben várhatóan 16-17 milliárd forintra rúg az ország energiaszámlája, ami több mint négyszerese a korábbiaknak. Szerinte a folyó fizetési mérleg egyenlege szeptember-októberben túlkerült a mélyponton és a lassú javulás már megindult.

A magyar gazdaság növekedése a szeptemberben előrejelzett 3,5 százaléknál magasabb, 4-5 százalék lehet idén, jövőre pedig 1 százalékra lassul

- erősítette meg.

Arra is kitért: a magyar gazdaságnak jó hír, hogy a német ipar teljesítménye messze nem csökkent olyan drasztikusan, mint ahogy korábban várható volt, a szektor alkalmazkodik az új körülményekhez, a német ipar a gázfelhasználását 25 százalékkal visszafogta.

A háború fizikai közelsége miatt a befektetők érzékenyebbek a kockázatokra, amire a jegybankok "összetett stratégiákkal" reagáltak a régióban - mutatott rá. A magyar jegybank a három pillért - alapkamatemelés, likviditás szűkítés és célzott eszközök a devizaigény jegybanki biztosítására - folyamatosan, változó intenzitással használta - tette hozzá.

Virág Barnabás szerint a likviditás tartós lekötése fontos feladat, az elmúlt években a rendszerbe került 10-11 ezer milliárd forintnyi likviditásnak mindössze a fele van tartósan lekötve, a másik felét gyakorlatilag egynapos betétbe helyezték el.

Az év végéig Magyarországon még várhatóan emelkedni fog az infláció, amiben meghatározó szerepet játszanak az élelmiszerárak - emlékeztetett. A következő egy-két hónapban - folytatta - lehetnek még meglepetések, a jövő év elejétől azonban a ráta csökkenő pályára áll, a mérséklődés üteme előbb lassú, majd az év közepétől gyorsabb lesz, 2023 végére jó eséllyel újra egy számjegyű lesz a mutató. Hozzáfűzte:

"moderált, alacsony közegbe" 2024-re kerülhet újra az infláció.

Az infláció terén globális szinten fordulat várható a következő hónapokban, 35-40 országban már el is indult az enyhe csökkenés - mutatott rá. A gázárak a nyári számokhoz képest jelentősen csökkentek, a világgazdaság működését meghatározó ellátási láncokban javuló tendenciák figyelhetők meg, és a szállítási költségek is lassú csökkenésnek indultak, a globális élelmiszerárak is korrigálnak - mutatott rá.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy

Európában továbbra is hatszor annyiért lehet gázhoz jutni Amerikához képest, és az olaj is sokkal drágább,

ami komoly versenyképességi következményekkel járhat.

Arra a kérdésre, hogy a magyar gazdaság befektetői megítélését mi javíthatná leginkább Virág Barnabás elmondta, hogy a folyó fizetési mérleg érezhető javítása és az európai uniós pénzekről való megállapodás a legfontosabb.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×