eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Van, ahol már 70 százalék felett jár az infláció

Hetven éve nem tapasztaltak ilyen mértékű pénzromlást Srí Lankán: augusztusban már 70 százalék fölött volt az infláció.

A 22 millió lakosú dél-ázsiai országot pénzügyi és politikai káoszba sodorta a devizahiány. Az ország nem tudta megfizetni a legfontosabb importcikkeket, többek között az üzemanyagot, a műtrágyát és a gyógyszereket – írja a BBC.

A múlt hónapban a Srí Lanka-i Központi Bank közölte, hogy az ország gazdaságának lassulása miatt az infláció mérséklődésére számít, miután az a csúcsot megközelítően 70 százalékos szinten tetőzött. Hivatalos adatok szerint a gazdaság 8,4 százalékkal zsugorodott június-augusztus között.

India segédkezet nyújt

A világjárványt megelőzően Srí Lanka nagy mértékben függött a turizmustól a külföldi valuták, köztük az amerikai dollár miatt. A vírus terjedését korlátozó határzárak azonban távol tartották az országtól a turistákat, ezzel jelentős negatív hatást gyakorolva a Srí Lanka-i gazdaságra. Az évek óta húzódó rossz pénzügyi gazdálkodással párosulva 2022 elejére ez oda vezetett, hogy az ország nem tudta megfizetni adósságait.

Szeptember elején Srí Lanka előzetes megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal egy 2,9 milliárd dolláros hitelről – ennek azonban feltétele, hogy az ország a magánhitelezőktől is kapjon forrásokat. India tárgyalásokat kezdett Srí Lankával adóssága átütemezéséről, és azt ígérte, hosszú távú befektetéseket is felajánl. India korábban közel 4 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújtott szomszédjának, emellett mintegy 1,2 milliárd dollárnyi Srí Lanka-i importra vonatkozó fizetési halasztást is adott, és 55 millió dolláros hitelkeretet ajánlott fel műtrágyaimportra.

A Srí Lanka-i kormány tisztviselői pénteken találkoznak a hitelezőkkel, hogy megvitassák az ország gazdasági problémáinak mértékét és az adósságok átütemezésére vonatkozó javaslatot.

Globálisan is probléma az infláció

Az inflációból nem csak itt lehet komoly probléma: Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint az emberek világszerte az utcákra fognak vonulni, ha nem tesznek valamit a pénzügyileg legkiszolgáltatottabbak védelmének érdekében.

"Az egymást követő válságok összetett hatása már most próbára teszi az emberek türelmét és ellenállóképességét.

Ha nem teszünk lépéseket a legkiszolgáltatottabbak támogatására, annak következményei lesznek.

Ha nem csökkentjük az inflációt, az a legkiszolgáltatottabbaknak fog fájni, mert míg az élelmiszer- és energiaárak robbanásszerű emelkedése azok számára, akik jobb anyagi helyzetben vannak, kellemetlenség, a szegények számára már tragédia. Mi elsősorban a szegény emberekre gondolunk, amikor az infláció erőteljes megtámadása mellett érvelünk" – mondta Georgieva a CNN-nek.

A szélsőjobb előretörése is következmény

Hozzátette, a nemzeti bankoknak nincs más lehetősége mint a kamatemelés. Az áremelkedést kiváltó események – elsősorban a koronavírus omikron változata és Oroszország ukrajnai inváziója – "az inflációt tették a legnagyobb ellenségünkké" – mondta az IMF vezetője.

"Az idei év kemény, a jövő év még keményebb lesz.

Miért? Mert sokk következik sokk után, majd ismét sokk jön. Rövid három év alatt itt volt a világjárvány – amelynek még nincs vége –, az orosz invázió, amely az energia- és élelmiszerárakat felfelé hajtja, majd mindezek eredményeképp a megélhetési költségek válsága" – mondta a Georgieva.

Az olasz és svéd szélsőjobboldal térnyerésével kapcsolatosan elmondta: nem lepi meg a jelenség, mivel az emberek egyre dühösebbek, hiszen hosszú hónapokon át éltek bezárva, az árak pedig egyre emelkednek.

"Ha nem vagyunk képesek a túlélés és a szolidaritás érdekében tenni, ez fog történni. Világszerte emberek lesznek az utcákon, ha nem teszünk lépéseket a legkiszolgáltatottabbak védelmére " – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×