eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Businessman shows concept hologram Ethereum on his hand. Man in business suit with future technology screen and modern cosmic background
Nyitókép: Ievgeniiya Ocheretna

Hatalmas lépést tett a második legnagyobb kriptovaluta

Az ethereum bányászata és létezése eddig annyi energiát használt, mint egy közepes méretű ország. Az éves fogyasztás az eddigi 112 TWh helyett ezentúl 0,01 TWh lesz.

Új működési elvre váltott a világ második legnépszerűbb kriptovalutája, az ethereum, írja a Telex. A Merge névre keresztelt átállásnak köszönhetően kisebb fogyasztású és könnyebben elérhető lett.

A Merge előtt a bitcoinhoz hasonlóan a proof-of-work protokollt használták. Ennek lényege, hogy a bányászgépeknek hatalmas számítási kapacitást igénylő, bonyolult matematikai feladatokat kell megoldaniuk az új blokkok generálásához. Ehhez erős hardverre, nagy kapacitású tápegységre és erős videokártyákra van szükség. Az eszközök működése rengeteg áramot igényel, tehát meglehetősen környezetszennyező.

Ezentúl azonban proof-of-stake protokollt használnak. Itt

a bányászok a saját kriptovalutáik egy részét helyezik letétbe a rendszerben, és minél több ilyenjük van, annál nagyobb eséllyel tudják dekódolni a következő blokkot.

Az ether-bányászathoz tehát már nem lesz szükség a nagy kapacitású videokártyákra és rengeteg mennyiségű energiára: akár hétköznapi laptopok is képesek lesznek a számítások elvégzésére.

Az átállást Vitalik Buterin, az ethereum társalkotója jelentette be a Twitteren:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×