eur:
392.87
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

Itt a német–dán menekülőút az orosz gáztól való függésből

A Balti-tengerre tervezett 9 milliárd eurós tengeri szélenergia-központ a német és a dán kormány szerint jelentős lépést jelent majd abban a folyamatban, amelynek célja Európa leválasztása az orosz gáztól való függőségéről.

Az úgynevezett Bornholm energiasziget több szélerőműparkot köt majd össze, és az általuk termelt energiát a két ország között osztja szét. A projekt kapacitása több mint 3 gigawatt lesz – ami 4,1 millió háztartás számára elegendő energia –, miután várhatóan 2030-ban megkezdi működését.

A dán kormány számításai szerint maga a tengeri szélerőmű mintegy 6 milliárd euróba fog kerülni, a hozzá kapcsolód infrastruktúra kiépítése pedig további 3 milliárd euróba. A projekt költségein – és majd a nyereségén is – a német 50Hertz hálózatüzemeltető és dán partnere, az Energinet – ami az energiaközpontot és a szárazfölddel való összeköttetést építi – fognak osztozni.

A Bloomberg értesülései szerint az energiasziget beindulása után más országoknak is lehetőségük lesz csatlakozni a projekthez, amihez viszont mindkét fél jóváhagyása szükséges lesz – írja a Portfolio.

„Az energiasziget az orosz gázt Európába vezető nagy vezetékek közelében halad majd, de most már az orosz helyett saját energiánk lesz” – nyilatkozta Robert Habeck német energiaügyi miniszter.

Az Európai Bizottság célja, hogy 2050-re a jelenlegi 12 gigawattról 300 gigawattra növelje Európa tengeri szélenergia-kapacitását.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×