eur:
394.89
usd:
363.87
bux:
65975.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jásdi István csopaki borász borospincéjében 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Aggódnak a borászok is az aszály és az infláció miatt

Az Agrárminisztérium szerint az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak. Az InfoRádió által megkérdezett borász szerint a palackos borok és a szőlő ára is emelkedni fog.

Aszályos termésre számítanak a Pannon Bormíves Céhnél – kezdte Jásdi István borász, a borászközösség elnöke. Becsléseik szerint mintegy 30 százalékkal lesz kevesebb a szőlőtermés, a minőséget illetően azonban még bizakodóak. „Jól jött volna még egy eső, de tavaly is aggódtunk, ám végül egészen kitűnő minőség lett a 2021-es évjárat” – jegyezte meg.

A napsütésre nem lehet panasz, így vélhetően a cukorfok rendben lesz, értett egyet a szakember, a szőlőszemek tartalmával viszont gond lehet.

„A probléma az, hogy nem mustfokot és savat adunk el, hanem innivalót, és pontosan abból van kevés”

– ismételte meg Jásdi István, aki azért nem gondolná, hogy tragikus a helyzet. Mint mondta, a jól beállt szőlők, tehát amiket nem mostanában telepítettek, stabilan teremnek. Bár vannak szárazságtűrőbb fajták, magyarázata szerint inkább a termőterületek vízmegtartó képessége az, ami inkább számít. A Pannon Bormíves Céhnél egyébként a jövő hét közepétől tervezik a szüretet, kezdve az illatos fajtákkal.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e áremelkedésre, Jásdi István emlékeztetett, a borászok valamennyi költsége emelkedett – kezdve a dugó árán át a palackozásig, mindennek, amit euróba fizetnek, de nem elhanyagolhatók a növekvő bérigények, nem említve a dráguló üzemanyagokat – így aztán igen,

számítani kell néminemű drágulásra a palackozott borok esetében is.

A Pannon Bormíves Céh elnöke szerint vitathatatlan, hogy az energiaárak augusztus 1-jei változása is érinteni fogja őket, hiszen egy kisvállalkozásról van szó, ami viszonylag sok gépet működtet, ami mind-mind áramról megy. Hozzátette: bár évekkel korában építettek egy kisebb napelemparkot, ennek ellenére bizonyos, hogy többet fognak energiára költeni, mint a korábbi években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×