INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

forintárfolyam

euróárfolyam

deviza

Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Elemző a fekete napról: nem látszik, mitől erősödhetne a forint

InfoRádió

Sorra döntötte a negatív történelmi rekordokat a forint kedden az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben. Hogy mi állhat az erőteljes gyöngülés miatt, erről kérdeztük Beke Károlyt, a Portfolio elemzőjét.

A beszélgetés időpontjában éppen 407 forintért adtak egy eurót, hajnalban még 402 felett állt valamivel, délután fél négy körül pedig már a 410-es árfolyamhatár közvetlen közelébe zuhant.

A szakértő szerint látható magyarspecifikus esemény nem történt, elsősorban a nemzetközi hangulatváltozás mozgatja a forintot. Felhívta a figyelmet a dollár erőteljes erősödésére, csaknem húszéves csúcson áll az euróval szemben, hétfőhöz képest 1,3 százalékkal ment följebb. Ez a forint szempontjából azért is érdekes, mert a magyar fizetőeszköz ezzel ellentétes pályát leírva gyöngül.

„A forint az a régiós deviza, amelyik a legérzékenyebben reagál a dollár erősödésére, és úgynevezett magasbétájú devizaként viselkedik, tehát

amikor a dollár erősödik, akkor a forint jellemzően gyengül”

– mondta Beke Károly.

Súlyosabb problémának látja, hogy

amikor javul a nemzetközi hangulat, a forint akkor sem tud érdemben visszaerősödni,

az újabb hangulatromlás pedig elsőként rendre a forintot találja meg, rászállnak a befektetők, piaci szembeszélben megy a forint.

A dollár erősödése hónapok, de már évek óta tart, ennek egyik okaként azt jelölte meg az elemző, hogy másként viselkedik a két jegybank: a Fed már márciusban elkezdte emelni a kamatot, és azóta több ízben emelt, eközben az Európai Központi Bank csak fogadkozik, „most éppen azt mondják, hogy júliusban már istenbizony kamatot fognak emelni”. Erre rátettek egy lapáttal az európai recessziós félelmek.

Beke Károly rámutatott, hogy

kedden is kilógott a régió valutái közül a forint, a lengyel zloty mutat még érdemi gyengülést, de meg sem közelíti a forintét, a cseh korona pedig gyakorlatilag stagnál.

„A cseh jegybanktól már megszokhattuk azt, hogy nagyon erős árfolyammenedzselést végez, a múlt hónapban egy hónap alatt 7 ezer milliárd eurót költöttek el arra, hogy a korona gyengülését megfékezzék” – hívta fel a figyelmet.

A horvát kunáról elmondta, hogy a jövő évi eurócsatlakozás miatt stabilan viselkedik, vagyis a forint alulteljesít hozzá képest, egy év alatt 15 százalékkal romlott a forint–kuna árfolyam, történelmi csúcson van az is, az 54-hez közelít. Meglepetés érheti a Horvátországban nyaraló magyarokat pénzváltáskor, fizetéskor. A gyöngülés mértéke más fizetőeszközökkel szemben is nagyjából megvan, erre jön a bő tízszázalékos infláció, vagyis

a külföldi nyaralás a negyedével többe kerülhet a magyarok számára, mint tavaly.

Az elemzőnek további rossz híre is van: nem látszik, mitől erősödne a forint.

„A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank próbálkozott egy meglepő lépéssel a piac számára azzal, hogy összeolvasztotta az alapkamatot és az egyhetes irányadó betéti rátát, úgy látszik, most már kijelenthetjük, nem jött be. Ideig-óráig tudott segíteni a forinton” – mondta Beke Károly. Szerinte az optimista forgatókönyv az, hogy itt megáll a gyengülés, és 400 forint körül stabilizálódik az árfolyam a nyár végéig.

Úgy látja,

erősödést az hozhatna, ha a kormány megállapodna az uniós forrásokról

az EU-val. Ehhez konstruktívabb hozzáállás kéne a kormány részéről, de ez az egyetlen olyan árfolyamszabályozó eszköz, amelyre hatása van az ország vezetése; a háború alakulása, a dollár erősödése tőlük független tényező. A Portfolio elemzője hozzátette: az unióval történő jövőbeni megegyezésről szóló nyilatkozatok láthatóan már nem elegek.

Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Kapcsolódó hang

Elemző a fekete napról: nem látszik, mitől erősödhetne a forint
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018