eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Elemző a fekete napról: nem látszik, mitől erősödhetne a forint

Sorra döntötte a negatív történelmi rekordokat a forint kedden az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben. Hogy mi állhat az erőteljes gyöngülés miatt, erről kérdeztük Beke Károlyt, a Portfolio elemzőjét.

A beszélgetés időpontjában éppen 407 forintért adtak egy eurót, hajnalban még 402 felett állt valamivel, délután fél négy körül pedig már a 410-es árfolyamhatár közvetlen közelébe zuhant.

A szakértő szerint látható magyarspecifikus esemény nem történt, elsősorban a nemzetközi hangulatváltozás mozgatja a forintot. Felhívta a figyelmet a dollár erőteljes erősödésére, csaknem húszéves csúcson áll az euróval szemben, hétfőhöz képest 1,3 százalékkal ment följebb. Ez a forint szempontjából azért is érdekes, mert a magyar fizetőeszköz ezzel ellentétes pályát leírva gyöngül.

„A forint az a régiós deviza, amelyik a legérzékenyebben reagál a dollár erősödésére, és úgynevezett magasbétájú devizaként viselkedik, tehát

amikor a dollár erősödik, akkor a forint jellemzően gyengül”

– mondta Beke Károly.

Súlyosabb problémának látja, hogy

amikor javul a nemzetközi hangulat, a forint akkor sem tud érdemben visszaerősödni,

az újabb hangulatromlás pedig elsőként rendre a forintot találja meg, rászállnak a befektetők, piaci szembeszélben megy a forint.

A dollár erősödése hónapok, de már évek óta tart, ennek egyik okaként azt jelölte meg az elemző, hogy másként viselkedik a két jegybank: a Fed már márciusban elkezdte emelni a kamatot, és azóta több ízben emelt, eközben az Európai Központi Bank csak fogadkozik, „most éppen azt mondják, hogy júliusban már istenbizony kamatot fognak emelni”. Erre rátettek egy lapáttal az európai recessziós félelmek.

Beke Károly rámutatott, hogy

kedden is kilógott a régió valutái közül a forint, a lengyel zloty mutat még érdemi gyengülést, de meg sem közelíti a forintét, a cseh korona pedig gyakorlatilag stagnál.

„A cseh jegybanktól már megszokhattuk azt, hogy nagyon erős árfolyammenedzselést végez, a múlt hónapban egy hónap alatt 7 ezer milliárd eurót költöttek el arra, hogy a korona gyengülését megfékezzék” – hívta fel a figyelmet.

A horvát kunáról elmondta, hogy a jövő évi eurócsatlakozás miatt stabilan viselkedik, vagyis a forint alulteljesít hozzá képest, egy év alatt 15 százalékkal romlott a forint–kuna árfolyam, történelmi csúcson van az is, az 54-hez közelít. Meglepetés érheti a Horvátországban nyaraló magyarokat pénzváltáskor, fizetéskor. A gyöngülés mértéke más fizetőeszközökkel szemben is nagyjából megvan, erre jön a bő tízszázalékos infláció, vagyis

a külföldi nyaralás a negyedével többe kerülhet a magyarok számára, mint tavaly.

Az elemzőnek további rossz híre is van: nem látszik, mitől erősödne a forint.

„A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank próbálkozott egy meglepő lépéssel a piac számára azzal, hogy összeolvasztotta az alapkamatot és az egyhetes irányadó betéti rátát, úgy látszik, most már kijelenthetjük, nem jött be. Ideig-óráig tudott segíteni a forinton” – mondta Beke Károly. Szerinte az optimista forgatókönyv az, hogy itt megáll a gyengülés, és 400 forint körül stabilizálódik az árfolyam a nyár végéig.

Úgy látja,

erősödést az hozhatna, ha a kormány megállapodna az uniós forrásokról

az EU-val. Ehhez konstruktívabb hozzáállás kéne a kormány részéről, de ez az egyetlen olyan árfolyamszabályozó eszköz, amelyre hatása van az ország vezetése; a háború alakulása, a dollár erősödése tőlük független tényező. A Portfolio elemzője hozzátette: az unióval történő jövőbeni megegyezésről szóló nyilatkozatok láthatóan már nem elegek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×