eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Farmer in tractor preparing land with seedbed cultivator, sunset shot
Nyitókép: valio84sl/Getty Images

Újra vásárolhatnak gázolajat a gazdák, de maradt még gond

És nem is csak az üzemanyag hozzáférésével vagy az árával kapcsolatos. A boltokban is megláthatjuk a hatásokat.

Sorra jelezték a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tagszervezetei, hogy nem jutnak hozzá a korábban leszerződött üzemanyaghoz – mondta az InfoRádiónak a szövetség főtitkárhelyettese. Máhr András beszámolója szerint a mezőgazdaságban dolgozók 80-90 százaléka a járműveikhez szükséges gázolajat nem a közkutakon vételezi.

"Ha megrendelik a gázolajat, 680-700 forintért kapják. Ha van. És akkor is nagykereskedelmi áron" – mondta a főtitkárhelyettes, és közölte, az ország mindegyik részéből jelezték a problémákat.

"Ezen az áron kapja a gázolajat a mezőgazdasági termelő, és ez

további jelentős élelmiszerár-inflációs nyomást gyakorol a gazdaságra."

A gazdák a kialakult probléma miatt szerdán levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az agrárminiszterhez és a Molhoz.

Az olajtársaság szóvivője az InfoRádiónak elismerte, hogy valóban volt egy szűk hét, amikor nem tudták fogadni a megrendeléseket.

"A múlt héten tapasztalt, extra mértékben megnövekedett üzemanyag-kereslet miatt március 9. és 15. között felfüggesztettük az új rendelésfelvételi lehetőséget annak érdekében, hogy a már beérkezett, regisztrált rendelések kiszállítását tudjuk teljesíteni" – mondta Bakos Piroska, de hozzátette, az üzemanyagok kiszállítását már szerdán megkezdték.

"Március 16-án visszaállítottuk a rendelésfelvételi lehetőségeket a viszonteladóinknak és a végfelhasználóknak is,

utóbbiak közé tartoznak a mezőgazdasági gépekkel rendelkezők is. Tehát most már felveszünk új rendeléseket is. Az elsődleges folyamat továbbra is a már beérkezett rendelések kiszállítása. Aki olyan helyzetben van, hogy el tud menni az üzemanyagért, nem kell várnia, érte mehet a Mollal egyeztetett módon" – mondta az olajtársaság szóvívője, és jelezte: Magyarországon elegendő üzemanyag van, a Mol finomítói teljes kapacitással üzemelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×