INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

benzinkút

üzemanyag

benzinár

árstop

Az újabb áremelés után tömeges benzinkútbezárás jöhet

Az újabb áremelés után tömeges benzinkútbezárás jöhet

Infostart

Ismét emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, ezt már nemcsak az önálló kutak, hanem a kisebb láncok sem tudják kigazdálkodni.

Pénteken valószínűleg bezárja benzinkútjait az ország nyugati részében hét töltőállomást üzemeltető Concordia-Trans Kft. – közölte a G7-tel Lencse Zsolt, a cég ügyvezetője. A vállalat azt követően döntött így, hogy a Mol péntektől jelentősen emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. Egyes kisebb kutak a dízelért már eddigi is többet fizettek, mint amennyiért eladhatták, mostantól pedig a 95-ös benzinnel is ez lesz a helyzet.

A kiskereskedők, a töltőállomások egy nagykereskedőtől, legtöbbször a Moltól vásárolják a kútjaikon értékesített üzemanyagot. A nagykereskedelmi ár a termékáron kívül tartalmazza az üzemanyag-specifikus adók nagy részét – így az erre az összegre eső áfát és a jövedéki adót –, illetve a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek fizetendő literenként néhány forintos összeget is. A kiskereskedőnek ezen felül is vannak költségei: el kell juttatnia az üzemanyagot a saját kútjára, ki kell gazdálkodnia az alkalmazottai bérét, fizetnie kell az egyéb adókat, fedeznie kell a technikai előírások miatti kiadásokat, a fejlesztéseket, és ha van üzlet a kúton, akkor annak a költségeit is. Alapesetben ezt a nagykereskedelmi árra rakódó kiskereskedelmi árrésből fedeznék, de ez eltűnt.

A nagykereskedelmi ár a portál szerint jelenleg a gázolaj esetében 488, a 95-ös benzinnél pedig 476 forint, péntektől ezeken emelnek további öt, illetve nyolc forintot. A legkisebb szereplők a gázolajért valószínűleg már az elmúlt nagyjából két hétben kedvezménnyel csökkentett áron is többet fizethettek 480 forintnál.

Most már a nagyobb piaci szereplők is úgy vélik, ha tovább emelkedik az olajár, akkor tömegével csukhatnak be a kisebb kereskedők. Egri Gábor, a 21 kutat üzemeltető Envikút Kft. ügyvezető tulajdonosa szerint az árstoppal likvidálják a piac 25 százalékát kitevő fehér kutakat. A nagy láncok úgynevezett színes kútjai annyiban kedvezőbb helyzetben vannak, hogy az egyéb szolgáltatásokkal lehet keresztfinanszírozni az üzemanyag-értékesítés veszteségét.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018