eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Lélektani határt léphet át a bruttó átlagbér 2022-ben

Már az idei év végén 490 ezer forint körül lesz a szám egy szakértő szerint.

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon - írja hétfői számában a Világgazdaság Varga Zoltánra, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjére hivatkozva.

A szakember szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, a november-decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak.

A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket. Tavaly decemberben is így történt, akkor 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál.

Júniusban 436 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlag.

A statisztikai hivatal adatai szerint több nemzetgazdasági ágban, mint a pénzügyi szolgáltatások területén, az IT-szektorban vagy a villamosenergia-iparban, már tavaly is félmillió forint feletti fizetésekkel lehetett találkozni. Idén a legjobban fizetett területek közé felzárkózhat az egészségügy is, az év elején indított bérfejlesztési programnak köszönhetően. Az autóiparban eközben már egymillió forint körül is keresnek a mérnökök.

Ugyanakkor országosan továbbra is óriási különbségek vannak a fizetésekben: a fővárosban tavaly kétszer annyit lehetett keresni, mint az egyik legszegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×