INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

infláció

befektetés

lakossági állampapír

részvénypiac

sberbank

horváth istván

Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction

Befektetési és hitelfelvételi tanácsok infláció idejére

InfoRádió

A jegybank kamatemelési ciklust hirdetett, a szakértők két százalék körüli alapkamat mértéket jósolnak az év végére. Ez elhozza magával, hogy újra érdemes befektetni a rendelkezésre forrásokat. A kérdés, hogy mibe tegye a pénzét, akinek van.

Mindig abban kell gondolkodni, hogy kinek milyen kockázati étvágya van, illetve milyen időhorizontra szeretné-e pénzét betenni – mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. Mint fogalmazott, lakossági befektetőknek különösen széles a paletta, sokféle állampapír van, és vannak kockázatosabb befektetések, részvényeket, árupiaci termékek, ezeknek mindenféle változata.

Aki minél kisebb kockázattal minél magasabb hozamot szeretne elérni, azoknak ajánlott a lakossági állampapír. Ebből nagyon sokfajta van, "a szuper állampapír most nem annyira szuper", mert sávosan kamatozik és ötéves futamidő alatt megy föl a kamata hat százalékra, a várható hozam öt százalék körül volt, és most az infláció is 5 százalék körül van.

"Két százalék körüli a kamatot várunk az év végére , de nem biztos, hogy itt lesz a vége, nagyban függ majd a külső folyamatoktól. Vélhetően a jegybanknak tovább kell a jövő évben is szigorítani" – mondta Horváth István.

A szakértő elmondta, sokféle termék van, egy-, három- és ötéves prémium állampapírok, szerinte mindenképpen jó, ha valaki inflációhoz kötött kötvényt vásárol, mert ez egy kis csúszással leköveti az inflációt és afölött prémiumot fizet. Sőt, van a prémium euró magyar állampapírt, amely az eurózóna inflációja fölött fizet felárat.

A nagyobb kockázatú termékeknél most a pénzbőség hajtja a részvénypiacokat, a válságot a részvénypiacok jól átvészelték, és újra megtalálták az árupiaci termékeket is. "A chipekbe különböző ipari nemesfémek kellenek, ezek például száguldanak, vagy az energiahordozók, például a földgáz ára felment az elmúlt 8-9 hónapban. Illetve a felhőszolgáltatás, az informatikai szolgáltatás kínáló cégek is száguldanak" – mondta.

A hitelfelvételben is érdemes gondolkodni magasabb pénzromlás idején. "Ha az embernek relatíve biztos a bevételi forrása, akkor érdemes lehet eladósodni, mert ha a bevétel legalább részben követi az inflációt, akkor az infláció az egy jó nagy darabot ki tud hasítani a felvett adósságból" – mondta a Sberbank treasury vezetője.

Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Kapcsolódó hang

Befektetés infláció idején – Horváth István
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018