INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

nav

áfa

bevallási tervezet

Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen.

Mégsem a NAV készíti még az áfabevallásokat

Infostart

Az eredetileg a júliusra benyújtandó áfabevallások már a NAV által készített tervezetek alapján készültek volna, de a kormány kitolta a határidőt: először az októberi áfánál jöhet az állami segítség.

Az e-áfabevallásokra történő felkészülés nemcsak az adózóknak, hanem az adóhatóságnak is a tervezettnél hosszabb időt igényel. A halasztásban valószínűleg az is közrejátszott, hogy a tervek szerint legkésőbb a nyár végéig egy régóta várt funkció lép működésbe a NAV online számla-adatszolgáltatás rendszerében, amely lehetővé teszi majd, hogy az online pénztárgépek adatai is bekerüljenek a számlaadatok közé, és így a bevallástervezetekbe – írja a Portfolio a Niveus Consulting Group közleménye alapján.

A tervezetek még egy ideig így sem lesznek teljesek. A termékimporthoz, az EU-s termékbeszerzésekhez, illetve a fordított adózású ügyletekhez kapcsolódó áfa ugyanis várhatóan csak a 2022-ben lesz elérhető az áfabevallás-tervezetekben

A tervek szerint a bevallástervezetek a bevallási időszakot követő hónap 12. napjától lesznek elérhetőek. A csúszás miatt tehát az áfaalanyoknak 2021. augusztus helyett november 12. és 20. között lesz először lehetőségük arra, hogy nem a szokásos módon, hanem a tervezet módosításával, kiegészítésével, elfogadásával és benyújtásával teljesítsék a bevallási kötelezettségüket. A jelenlegi információk alapján a tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, nem válnak 20-án automatikusan elfogadottá.

Továbbra is lehetőség lesz a bevallásokat a „hagyományos” módon benyújtani. A bevallástervezetek jellemzően inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni, a nagy forgalmú, összetett tevékenységű nagyvállalatoknak valószínűleg továbbra is egyszerűbb lesz az eddigi formában teljesíteni az áfabevallási kötelezettségeiket.

Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018