INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

itm

energiatárolás

bajorország

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

Bajorországi szivattyús energiatárolóban szállna be Magyarország

Infostart / MTI

Hazánkban nem megfelelőek a domborzati viszonyok egy ilyen létesítménynek.

Hazánk is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében. A magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Bajorország déli részében tervezett 450 MW teljesítményű, elektromos energia közvetett tárolására szolgáló szivattyús tároló építésében való magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László a a Max Aicher csoport, ezen belül az Ózdi Acélművek tulajdonosával. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások és az atomerőmű éjszakai teljesítményének tárolása rendkívül fontos, hiszen környezeti és versenyképességi szempontból is előnyt jelent az adott pillanatban fel nem használt energia tárolása és későbbi felhasználása.

A gravitációs elven működő erőművek magas hatásfokkal képesek az energia tárolására, ilyen erőmű azonban Magyarországon nem építhető megfelelő domborzati viszonyok híján,

ezért is kiemelt jelentőségű a Max Aicher csoport ajánlata, amely alapján az építendő erőműben a magyar állam jelentős tulajdonrészt szerezhet.

A magyar kormány a Max Aicher csoporttal több évre visszamenő korrekt üzleti viszonyt ápol, ezt mutatja az Ózdi Acélműben korábban szerzett 20 százalékos tulajdonrész, és az ózdi fejlesztésekben (mint például az építés alatt álló közös ipari park) való részvétel is. Az üzleti együttműködés következő eleme lehet a szivattyús energiatároló közös építése, amely nemcsak környezeti szempontból, de a bajor–magyar viszonyok, valamint az európai együttműködés szempontjából is rendkívüli lehetőség.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018