eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Degu, 2011. március 21. A világ harmadik leggazdagabb emberként jegyzett Warren BUFFETT amerikai befektető koreai népviseletben beszél sajtótájékoztatóján Deguban. Ezen a napon ünnepélyes keretek között megkezdték a Warren-érdekeltségű Daegu-Tech fémművek építését.  (MTI/EPA/Yonhap)
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Mit tesz ilyen helyzetben Warren Buffett?

Az egyik legsikeresebbnek tartott befektető, Warren Buffett nagyon bevásárolt saját részvényekből.

A befektetők számára évtizedek óta a részvénypiac ikonikus szereplője Warren Buffett, aki évtizedek alatt konzervatív stratégiával folyamatosan nagy hozammal örvendeztette meg részvényeseit. Természetesen a koronavírus-járványra és az általa okozott válságra is reagál a guru: tavasszal eladta a légitársaságokban meglévő részesedéseit, azt követően viszont cégének részvényeit kezdte vásárolni, és most közzétették, hogy a harmadik negyedévben rekord mennyiségben, mintegy 9 milliárd dollárért vásárolt a Berkshire Hathaway saját papírjaiból – írja a magyarnemzet.hu.

Az előző negyedéves több mint 5 milliárd dollárhoz képest ez jelentős növekedés, az idei évben pedig már 15,7 milliárd dollárnál tart a vásárlások összege, amely az 500 milliárd dolláros teljes cégmérethez viszonyítva is jelentős arány.

Vajon miért teszi ezt a cég, ahelyett, hogy bőséges készpénzállományából ígéretes befektetéseket eszközölne?

Warren Buffett a befektetőknek írt levelében már korábban elmagyarázta a visszavásárlási stratégiát. Ebben három lényeges feltételt említett: az egyik, hogy akkor vásárol, ha a részvény piaci árfolyamát érdemben alacsonyabbnak találja, mint amit elemzésük szerint az fundamentálisan ér. A másik szempont, hogy a vásárlások után még mindig bőséges készpénzállománya maradjon a társaságnak, a harmadik pedig az, hogy csak addig vásárolnak, amíg nem hajtják fel a részvény árát. Hozzátette, hogy

ha az általuk reálisnak tartott értéknél sokkal lejjebb megy az ár, akkor agresszívebben vásárolnak, feltehetően ez történt most a harmadik negyedévben.

A folyamat logikusnak tűnik: a cég nem lát most olyan olcsó részvényt a piacon, amelyből érdemesnek tartja nagyobb tételt vásárolni, ugyanakkor sok befektető nem veszi olyan lelkesen a Berkshire Hathaway papírját, talán leginkább azért, mert most nem divat a konzervatív befektetési stratégia: mindenki szalad a húzórészvényeket, a legnagyobb technológiai cégek papírjait megvenni (hozzá kell tenni, hogy a Berkshire legnagyobb befektetése az ide tartozó Apple). A részvény jóval kevesebbet emelkedett az elmúlt hónapokban, mint az S&P 500 index, miközben portfóliójában az indextag részvények közül több is jelen van.

Pénze mindenesetre még bőven maradt a társaságnak: a negyedév végén mintegy 145,7 milliárd dollárral rendelkeztek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×