eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Idén is kevesebb méz lesz az aszály miatt

Megint nehéz évük lesz a méhészeknek, az aszály miatt kevésbé mézel a repce, a kora tavaszi fagyok tönkretették az akácvirág-rügyeket. A tavaszi fagykár hatásai helyrehozhatatlanok.

Jól teleltek a méhcsaládok, ám a kora tavaszi hideghullámok nemcsak a gyümölcsfákat károsították, hanem az akácosokat is – mondta a Magyar Nemzetnek Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Mivel korán, már márciusban kibújtak az akácfa virágrügyei, ezért a fagyok szinte az összes virágkezdeményt megsemmisítették. Becslések szerint a hazai akácosok csaknem nyolcvan százalékának elfagytak az első virágrügyei, s bár másodvirágzásra az idén is számítani lehet, az soha nem mézel úgy, mint az első.

A méhészek most is keresik, hogy hol maradt virág, a dombtetőkön, dombnyergeken ugyanis nem érte fagy az akácfákat. Ha a virágzás alatt csodálatos idő lesz, akkor van remény arra, hogy érdemi mennyiségű akácméz teremjen idén. Ugyanakkor ehhez az is kell, hogy

a következő napokban megérkezzen a csapadék, mivel eső nélkül a maradék virág sem fog mézelni

– mutatott rá Bross Péter.

A repceméz jelentős részéről is lemondhatnak a méhészek, mivel az aszály miatt kevesebb virág van rajta és nem is ad nektárt.

Az idén az átlagosnak mondható repcetermés ötödére számítanak a méhészek,

ez körülbelül ezer tonna repcemézet jelent. – Most már hiába jön meg az eső, nem várható változás, sajnos az idei év nagyon gyenge lesz a repceméz szempontjából – mondta az OMME elnöke.

A koronavírus-járvány és a kínai mézexport akadozása miatt az elmúlt másfél hónapban fokozott érdeklődés alakult ki a magyar méz iránt a külpiacokon, és bár a járvány kitörése utáni első napokban leállt az export, egy rövid szünet után újraindult a kivitel. És bár Bross Péter szerint már zavartalanul haladnak a szállítmányok Németországba, Franciaországba és Olaszországba is, áremelkedés nem volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×