INFORÁDIÓ
2021. március 6. szombat
Inez, Leonóra

koronavírus

aszály

méz

kína

Idén is kevesebb méz lesz az aszály miatt

Idén is kevesebb méz lesz az aszály miatt

Infostart

Megint nehéz évük lesz a méhészeknek, az aszály miatt kevésbé mézel a repce, a kora tavaszi fagyok tönkretették az akácvirág-rügyeket. A tavaszi fagykár hatásai helyrehozhatatlanok.

Jól teleltek a méhcsaládok, ám a kora tavaszi hideghullámok nemcsak a gyümölcsfákat károsították, hanem az akácosokat is – mondta a Magyar Nemzetnek Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Mivel korán, már márciusban kibújtak az akácfa virágrügyei, ezért a fagyok szinte az összes virágkezdeményt megsemmisítették. Becslések szerint a hazai akácosok csaknem nyolcvan százalékának elfagytak az első virágrügyei, s bár másodvirágzásra az idén is számítani lehet, az soha nem mézel úgy, mint az első.

A méhészek most is keresik, hogy hol maradt virág, a dombtetőkön, dombnyergeken ugyanis nem érte fagy az akácfákat. Ha a virágzás alatt csodálatos idő lesz, akkor van remény arra, hogy érdemi mennyiségű akácméz teremjen idén. Ugyanakkor ehhez az is kell, hogy

a következő napokban megérkezzen a csapadék, mivel eső nélkül a maradék virág sem fog mézelni

– mutatott rá Bross Péter.

A repceméz jelentős részéről is lemondhatnak a méhészek, mivel az aszály miatt kevesebb virág van rajta és nem is ad nektárt.

Az idén az átlagosnak mondható repcetermés ötödére számítanak a méhészek,

ez körülbelül ezer tonna repcemézet jelent. – Most már hiába jön meg az eső, nem várható változás, sajnos az idei év nagyon gyenge lesz a repceméz szempontjából – mondta az OMME elnöke.

A koronavírus-járvány és a kínai mézexport akadozása miatt az elmúlt másfél hónapban fokozott érdeklődés alakult ki a magyar méz iránt a külpiacokon, és bár a járvány kitörése utáni első napokban leállt az export, egy rövid szünet után újraindult a kivitel. És bár Bross Péter szerint már zavartalanul haladnak a szállítmányok Németországba, Franciaországba és Olaszországba is, áremelkedés nem volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018