eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A jog poklában landolhat rengeteg új lakás, ha nem lép a szaktárca

A mérnöki kamara aggódik amiatt, hogy számos új épület energetikai tervezése nem felel meg a most már érvényes, új szabványoknak.

Nem biztos, hogy használatba vételi engedélyt kaphatnak azok az épületek, amelyek tavaly novemberig építési engedélyt szereztek, viszont még a régi energetikai elvárásoknak felelnek meg - írja a Világgazdaság.

A mérnöki kamara ezért azt szeretné elérni, hogy vezessenek be átmeneti szabályozást, ugyanis az ezen házak működtetéséhez tervezett megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni az épületet felmelegítő napsütés energiáját.

Az Európai Unió közben viszont már elvárja, hogy a nap hője nélkül számítsák a házak energiagazdálkodását, vagyis ha nem lesz átmeneti szabályozás, akkor az "alultervezett" házakat nem adhatják használatba az építés után.

A probléma így - ez matematikai szükségszerűség -

azoknál az épületeknél jelentkezhet, amelyek nem érik el a 33 százalékos megújulóenergia-hányadot.

A lap szerint viszont kevés olyan épület van, ahol minimum 33 százalékosra tervezték a megújuló energiák beillesztését, mert a részarány növelése igen drága - utólag növelni pedig a lap szerint még drágább, változtatni kell a műszaki tartalmon.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultak átmeneti szabályozás megalkotásáért.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×