INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

magyar mérnöki kamara

ingatlan

energetika

Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.

A jog poklában landolhat rengeteg új lakás, ha nem lép a szaktárca

Infostart

A mérnöki kamara aggódik amiatt, hogy számos új épület energetikai tervezése nem felel meg a most már érvényes, új szabványoknak.

Nem biztos, hogy használatba vételi engedélyt kaphatnak azok az épületek, amelyek tavaly novemberig építési engedélyt szereztek, viszont még a régi energetikai elvárásoknak felelnek meg - írja a Világgazdaság.

A mérnöki kamara ezért azt szeretné elérni, hogy vezessenek be átmeneti szabályozást, ugyanis az ezen házak működtetéséhez tervezett megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni az épületet felmelegítő napsütés energiáját.

Az Európai Unió közben viszont már elvárja, hogy a nap hője nélkül számítsák a házak energiagazdálkodását, vagyis ha nem lesz átmeneti szabályozás, akkor az "alultervezett" házakat nem adhatják használatba az építés után.

A probléma így - ez matematikai szükségszerűség -

azoknál az épületeknél jelentkezhet, amelyek nem érik el a 33 százalékos megújulóenergia-hányadot.

A lap szerint viszont kevés olyan épület van, ahol minimum 33 százalékosra tervezték a megújuló energiák beillesztését, mert a részarány növelése igen drága - utólag növelni pedig a lap szerint még drágább, változtatni kell a műszaki tartalmon.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultak átmeneti szabályozás megalkotásáért.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018