INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

gyorsvasút

tervpályázat

A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér, Budapest nemzetközi repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast.

Újabb, föld alatti részletek a repülőtéri gyorsvasútról

Infostart

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a közelben haladó 100a jelzésű vasútvonallal kötnék össze, a tervek már elkészültek, a járatok alagúton érhetik el a légikikötőt.

Több százmilliárd forintból, nagyrészt uniós forrásokból épülhet meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is érintő új vasútvonal. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár nemrégiben azt mondta az ATV-nek, hogy elkészültek a tervek, és építési engedéllyel bír az a vasúti kapcsolat, amely a 100a vasútvonalból kiágazva kapcsolná be a repülőteret. Most azon dolgoznak, hogy uniós forrásokat használhassanak fel a projektre.

A magyarepitok.hu szerint egy 22 kilométeres leágazással köthetik össze Monort a repülőtérrel, és részben alagúton keresztül járhatna a vonat Kőbánya-Kispest és Monor között. Mivel a 100a vasútvonal a Budapest-Cegléd-Szolnok irányt jelenti, a beruházás a ezeknek a városoknak is jó hírt jelent majd, mert akár közvetlenül érinthetik majd Szolnokról induló járatok a fővárosi repülőteret.

A tervek szerint a beruházást 2030-a készítenék el, és a a főváros új vezetése is támogatja azt az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését.

Nyitókép: MTVA/Balaton József
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018