eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér, Budapest nemzetközi repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast.
Nyitókép: MTVA/Balaton József

Újabb, föld alatti részletek a repülőtéri gyorsvasútról

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a közelben haladó 100a jelzésű vasútvonallal kötnék össze, a tervek már elkészültek, a járatok alagúton érhetik el a légikikötőt.

Több százmilliárd forintból, nagyrészt uniós forrásokból épülhet meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is érintő új vasútvonal. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár nemrégiben azt mondta az ATV-nek, hogy elkészültek a tervek, és építési engedéllyel bír az a vasúti kapcsolat, amely a 100a vasútvonalból kiágazva kapcsolná be a repülőteret. Most azon dolgoznak, hogy uniós forrásokat használhassanak fel a projektre.

A magyarepitok.hu szerint egy 22 kilométeres leágazással köthetik össze Monort a repülőtérrel, és részben alagúton keresztül járhatna a vonat Kőbánya-Kispest és Monor között. Mivel a 100a vasútvonal a Budapest-Cegléd-Szolnok irányt jelenti, a beruházás a ezeknek a városoknak is jó hírt jelent majd, mert akár közvetlenül érinthetik majd Szolnokról induló járatok a fővárosi repülőteret.

A tervek szerint a beruházást 2030-a készítenék el, és a a főváros új vezetése is támogatja azt az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×